Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најављени културно-умјетнички програми у новоотвореном Дому културе у Пљевљима

Објављено: 25.05.2018. 21:27 Аутор: Министарство културе
Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture

Министар културе Александар Богдановић је посјетио данас Општину Пљевља гдје је разговарао са предсједником Општине Мирком Ђачићем.

Прије састанка у Општини, министар Богдановић је присуствовао свечаном отварању реконструисаног Дома културе, који су отворили предсједник Владе Душко Марковић и предсједник Општине Пљевља Мирко Ђачић. У реконструкцију Дома културе, површине око 4.000 м2, уложено је око 5.500.000 еура, од чега је Влада Црне Горе издвојила скоро 3.400.000 еура. Завршетком реконструкције и адаптације овог објекта обезбиједили су се оптимални услови за рад библиотеке, музеја, музичке школе и биоскопа, али и квалитетнију презентацију богате културне баштине Пљеваља.

На састанку министра Богдановића и предсједника Опстине Ђачића разговарано је о подршци Министарства културе приликом реализације разноврсних културно-умјетничких садржаја у новоотвореном Дому културе. Министар Богдановић је истакао да ће Министарство културе омогућити сарадњу Општине Пљевља са државним институцијама културе како би у Пљевљима били представљени програми Црногорског народног позоришта, Краљевског позоришта Зетски дом, Центра савремене умјетности итд. Предсједник Општине Ђачић је упознао министра Богдановића са плановима Општине да током наредне године у Дому културе ангажују позоришни ансамбл и реализују сопствену продукцију.

Било је ријечи о пројекту реализације лапидаријума у којем би били изложени археолошки експонати из римског периода, као и стећци са територије Општине Пљевља. Министар Богдановић је истакао да ће Министарство културе, цијенећи важност и значај археолошких налазишта у Пљевљима подржати ову иницијативу.

Министар Богдановић је истакао и да је Министарство културе раније финансирало набавку клавира за потребе реконстрисаног Дома културе у Плевљима и истакао да је ова донација одлична прилика за организацију програма Музичког центра Црне Горе.

Разговарано је о умјетничком фонду некадашње Међурепубличке заједнице за културно-просвјетну дјелатност који се налази у Пљевљима и истакнуто да су, због великог значаја који је ова установа деценијама имала у Пљевљима и региону, Министарство културе и Општина Пљевља заинтересовани да се легат ове установе адекватно сачува, али и да се размотри могућност њеног излагања и представљања публици.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?