Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Постројење за третман процједних вода „Ливаде“ пуштено у рад

Објављено: 25.05.2018. 23:03 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Постројење за третман процједних вода „Ливаде“ свечано је пуштено у рад данас у Подгорици. Савремено постројење се заснива на преради процједних вода са биолошким и хемијским оптерећењем, а радиће у оквиру регионалне депоније „Ливаде“. Главна функција постројења је третман и пречишћавање процједних вода из санитарних када на депонији. Инвестиција вриједна преко 1,86 милиона еура обезбијеђена је кредитом Европске инвестиционе банке (ЕИБ), а радове на постројењу, по принципу „пројектуј и изгради“ обавио је грчки конзорцијум „Ергасис – Карканиас“ у сарадњи са домаћим подизвођачима „Фидија“, „Телевеx“ и „Техно-пут“.

Саша Радуловић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма, истакао је на отварању да се стављањем у функцију овог за сада јединственог постројења у Црној Гори у потпуности отклања или екстремно смањује потенцијална опасност од штетног утицаја процједних вода које се скупљају у већ постојећим санитарним кадама. „Познато је да су процједне воде под веома великим тзв. биолошким и хемијским оптерећењем, те да је овакав савремен приступ третмана неопходан и потпуно у складу са европским директивама и препорукама у области заштите животне средине“, нагласио је Радуловић.

Радуловић је навео да је и само предузеће „Депонија” током овог пројекта, сем већ истакнутих бенефита добило је неопходно искуство у управљању и имплементацији овако сложеног посла, како у градјевинском, тако и у технолошком смислу.

Радуловић је истакао да је регионална депонија „Ливаде“ један од укупно пет планираних регионалних центара за управљање отпадом, колико их је планирано Државним планом, те да сигурно представља пут којим треба ићи када је у питању развој ове дјелатности у Црној Гори.

Јоргос Карканиас, представник конзорцијума „Карканиас“, нагласио је да сматра да ће утицај функционисања постројења бити изузетно повољан и да су овакви пројекти добар правац путовања Црне Горе ка одрживости животне средине и постизању циљуева из Поглавља 27.

Арсеније Бољевић, извршни директор компаније „Депонија“, истакао је задовољство реализацијом пројекта, напоменувши да ће постројење чувати здравље, екологију и подземне воде Подгорице.

Видео материјал доступан је на www.инфобиро.тв

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?