Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Обиљежено 10 година рада: Завод за интелектуалну својину као темељ заштите права интелектуалне својине

Објављено: 28.05.2018. 21:11 Аутор: Министарство економије
Завод за интелектуалну својину представља темељ система заштите права интелектуалне својине у Црној Гори и стекао је имиџ рационалног и транспаретног органа јавне управе, ефикасног сервиса грађана и привредних субјеката, казала је министарка економије Драгица Секулић.

Ministarstvo ekonomijeОна је данас у Црногорском народном позоришту (ЦНП), гдје је свечано обиљежено 10 година рада Завода за интелектуалну својину Црне Горе, казала да се Завод показао као поуздан партнер Свјетске организације за интелектуалну својину (WИПО), Европске патентне организације (ЕПО) и Завода за интелектуалну својину ЕУ (ЕУИПО).

„Снажне институције, савремено законодавство, међународна сарадња и ефикасна заштита носилаца права интелектуалне својине представљају предуслове за унапређење економског развоја Црне Горе и достизање европских стандарда у овој области“, казала је министарка Секулић.

Она је додала да Министарство економије континуирано ради на јачању система заштите права интелектуалне својине у Црној Гори, који ће, како је казала, бити разумљив и приступачан свима у црногорском друштву и који ће допринијети даљем друштвеном развоју и квалитету живота грађана. 

„Црна Гора, као земља кандидат за чланство у Европској унији, континуирано усклађује свој правни систем са обавезама које произилазе из преговарачког поглавља ВИИ – Право интелектуалне својине и, према оцјенама Европске комисије, достигла је добар ниво спремности у овом поглављу“, казала је министарка Секулић.

Ministarstvo ekonomijeДиректорица Завода за интелектуалну својину Црне Горе Валентина Радуловић-Сћепановић казала је да је Завод кроз вријеме градио своју позицију одговорног и поузданог партнера грађанима, ствараоцима и корисницима дијела интелектуалне својине и свим институцијама и организацијама у земљи и иностранству које се баве заштитом и промовисања права интерелктуалне својојине.

„Имплементација савремених ИТ алата и интеграција у базе података међународних организација стуб сваког успјешног пословања без које је незамислив рад било ког модерног завода. Зато смо већ од јесени прошле године обновили сарадњу са ЕУ ИПО у дијелу прикључења на ТМвиеw и ДесигнВиеw. На велико и обострано задовољство постигнут је изизетан успјех“, казала је Радуловић-Шћепановић.

Како је додала, Завод је у марту ове године дао на располагање своју базу података о жиговима преко ТМВиеw-а, док ће управо на данашњи дан приступити ДесигнВиеw.

„Завод је, такође, увелико закорачио у процес приступања у ИПАС, wипо алату. Потпуна имплементација је најављена за крај ове године“, казала је Радуловић Шћепановић.

Подсјећамо, након обнове независности 2006. године, Црна Гора најприје доноси Устав којим гарантује права интелектуалне својине, Скупштина ратификује међународне уговоре, а Влада започиње активности на оснивању Завода за интелектуалну својину, који је почео са радом у мају 2008. године.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?