Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Лекај - Нурковић: Побољшати прекограничну повезаност

Објављено: 28.05.2018. 22:25 Аутор: МСП

На позив министра инфраструктуре Косова Пал Лекаја, министар Осман Нурковић са сарадницима борави у радној посјети Приштини, како би са косовским колегом разговарао о спровођењу заједничких пројеката и активностима везаним за допринос унапређења инфраструктуре између двије земље, а у циљу побољшања постојеће економске сарадње.

Пројекти о којима је било ријечи су од заједничког интереса за обје земље, а у складу са процесом европских интеграција који ће побољшати прекограничну повезаност и даље унаприједити сарадњу Црне Горе и Косова.

Министарство саобраћаја и поморства интезивираће активности у вези са усаглашавањем и потписивањем Споразума о међународном друмском превозу путника и терета између Црне Горе и Косова и у складу са тим договорено је да се документ, на нивоу помоћника министара, усагласи и парафира у току наредног мјесеца, а у јулу мјесецу да се обави и потписивање коначног текста Споразума.

Министар Нурковић обраћајући се медијима казао је да је данашњи сусрет са Лекајем само континуитет разговора два министарства и потврда да су на добром правцу.

Саговорници су размијенили ставове око реализације пројекта реконструкције и изградње пута Плав-Дечане, путног правца који би донио вишеструку корист, прије свега општинама Плав и Дечане. Првенствено, служиће људима на Косову и људима који живе у овом дијелу Црне Горе и све то због културног, туристичког пословног и општег економског развоја ове двије регије.

Када је у питању путна инфраструктура Министар Нурковић је искористио прилику и уручио министру Лекају идејно рјешење тунела који ће повезивати двије дрзаве од Рожаја до Пећи. Исказан је обострани интерес и подршка за реализацију овог пројекта, који би допринио бољој путној повезаности између Црне Горе и Косова и договорено је да се фромира техничка комисија која ће усагласити контактну тачку и остале логистичке детаље.  

"Данас смо разговарали о више пројеката које треба заједнички да реализујемо у наредном периоду. Први и надам се најзначајнији пројекат и за Црну Гору и за Косово биће изградња тунела између Пећи и Рожаја.О том пројекту смо почели причу прије годину и по дана, коју смо дигли на ниво Влада и за коју смо добили подршку премијера обије државе па се надам да ће бити у агенди обíје Владе што се тиче путне инфраструктуре. Други пројекат о којем смо разговарали је изградња путног правца између Плава и Дечана, односно о повезивању Црне Горе и Косова још једним путним правцем", истакао је Нурковић.

У дијелу жељезничког саобраћаја изражена је потреба изградње саобраћајне инфраструктуре између двије државе, прије свега жељезничке пруге Пљевља-Бијело Поље-Беране-Пећ. „Институт за грађевинарство“ доо Подгорица завршио је израду Студије оправданости и идејног рјешења за изградњу жељезничке пруге Пљевља-Бијело Поље-Беране-граница с Косовом (изградња пруге Пљевља-Бијело Поље уцртана је у Просторни план Црне Горе до 2020). Сматра се да би пруга помогла извозне активности пљеваљског Рудника угља, али и увозу руде с Косова, чиме би се значајно повећао претовар Луке Бар.

"Такође смо разговарали о жељезничком повезивању Црне Горе и Косова, ми смо прије неколико година урадили идејно рјешење од Бијелог Поља, које је жељезничко чвориште, до Берана и границе са Косовом и то ћемо идејно рјешење дати колегама из Косова, који ће даље радити идејно рјешење за њихову територију“ нагласио је Нурковић.

Овај пројекат значајан је за Црну Гору, као и за Косово, јер жељезнички саобраћај повезује три града на севјеру Црне Горе и градове у близини границе Црне Горе са Републиком Косово и један је од регионалних пројеката за који је Црна Гора заинтересована да представи европским партнерима.

"Још једно важно питање посебно за грађане и привреднике је разговор око граничног осигурања између Црне Горе и Косова. То смо препознали као бизнис баријеру и надам се да ћемо је уклонити у наредном периоду и то веома брзо. И по том питању имамо подршку оба премјера и надам се да ће двије Владе у што скорије вријеме наћи рјешење. То ће утицати на повећање транзита, привредног пословања и кретања грађана обје државе", казао је Нурковић.

Нурковић је истакао да ће се политички односи двије државе који су већ на високом нивоу на овај начин унаприједити на задовољство свих грађана двије државе.

Након састанка са министром Лекајем делегацију Црне Горе је примио премијер Харадинај који је у потпуности подржао наведене пројекте.

Министарство саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?