Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представница Црне Горе – Предсједавајућа ЦАХРОМ комитета Савјета Европе

Објављено: 29.05.2018. 20:46 Аутор: ПР служба

Представница Министарства за људска и мањинска права Татјана Анђелић, која је и представница Црне Горе у Ад хоц Комитету Савјета Европе за питања Рома и путника –ЦАХРОМ, изабрана је за предсједавајућу тог комитета за 2018. годину.

 

Ово је први пут да је представник/ца Црне Горе изабран/а за функцију предсједавајућег/е овог Комитета.

 

Она је предсједавала 15. пленарним састанком ЦАХРОМ-а, који је одржан у Атини у периоду 22-25 маја 2018. године, и чији је домаћин била Влада Републике Грчке и надлежно Министарство рада, социјалне сигурности и социјалне солидарности.

 

Састанку је присуствовало око 100 учесника-ца, од чега 37 представника/ца држава чланица Савјета Европе.

 

 

Током петодневног рада представљен је правни и стратешки оквир Грчке у области заштите и социјалне инклузије ромске популације у тој земљи, а такође је вођен и интерактивни дијалог са представницима цивилног сектора из те земље.

 

Специјална Секретарка за инклузију Рома из Министарства рада, социјалне сигурности и социјалне солидарности је представила Национални стратешки план за инклузију Рома, као и пројекте који су актуелни у циљу јачања њихове инклузије.

 

Представници/це међународних организација презентовали су развојне пројекте на националном и међународном нивоу, а такође су и чланови/це ЦАХРОМ-а представили најбоље праксе у својим земљама.

 

Састанку је присуствовао и Лорд Борн Абериствајт (Боурне Аберyстwyтх) Парламентарни државни подсекретар и министар вјера Велике Британије, који је представио ситуацију и диспаритете са којима се сусреће заједница Рома и путника у Енглеској.

 

На скупу је говорио и господин Франц Салм –Рајфершидт (Др Франз Салм Реифферсхеидт), амбасадор Сувереног Малтешког Реда, који је представио пројекте које спроводе у више земаља, а који су оријентисани на социјалну инклузију ромске популације.

 

Током састанка организован је рад четири радне групе које су се бавиле темама које су се тичу борбе против трговине људима, са акцентом на дјецу са улица и проституцију, затим спрјечавања раних/дјечијих/присилних бракова, као приступа правди ромске популације са фокусом на жене.

Предједавајућа ЦАХРОМ-а Татјана Анђелић је на састанку информисала о активностима које се односе на социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори, као и на који начин се користе средства из предприступних фондова ЕУ (ИПА) у ту сврху. Она је указала да је тематика која се односи на проблематику Рома и Египћана део преговарачког поглавља 23 Правосуђе и темељна прва и 19 Социјална политика и запошљавање. Нагласила је да је Црна Гора посвећена спровођењу политике заштите људских и мањинских права у складу са законодавним и стратешким оквиром, као и у са међународним стандардима у тој области.   

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?