Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конференција "Градимо заједно, Србија, Италија и Црна Гора" одржана у Београду

Објављено: 30.05.2018. 16:17 Аутор: МСП

Конференција "Градимо заједно, Србија, Италија и Црна Гора" у организацији Италијанске трговинске агенције ИТА, Министарства вањских послова и међународне сарадње и Министарства за економски развој Републике Италије одржана је јуче у Београду.

Учешће на Конференцији узели су представници најзначајнијих привредних субјеката из Италије, потпредсједница Владе Републике Србије Зорана Михајловић, амбасадори Италије у Црној Гори и Србији, као и представници Привредних комора све три државе.

Делегацију Министарства саобраћаја и поморства предводио је државни секретар Муамер Хајдарпасић, који је у поздравном обраћању указао на знацај ове трилатеталне сарадње и подсјетио на значајне инфраструктурне пројекте чија је реализација у току.

Хајдарпашић је информисао учеснике и о могућностима за сарадњу у оквиру пројеката.

"Без адекватно развијеног саобраћајног система нема ни привредног развоја примјереног потребама привреде и грађана, а један од пресудно значајних видова сарадње је сарадња на реализацији приоритетних инфраструктурних пројеката, како бисмо не само привукли реномиране инвеститоре, већ и дефинисалии оптималне услове финансирања и омогућили одговарајућу размјену знања, искуства и технологија", рекао је Хајдарпашић.

Он је подсјетио да "остварени економски раст јесте подстакнут снажним утицајем инфраструктурних инвестиција, јер као што је познато градимо прве километре аутопута у Црној Гори на потезу од Подгорице до Колашина чија вриједност јесте око 20% нашег годишњег БДП-а, радимо на стварању претпоставки за наставак изградње овог аутопута до границе са Србијом. Своју развојну шансу препознајемо и кроз даљи развој жељезничке инфраструктуре, лука, аеродрома".

На конференцији је оцијењено да је од вишеструког значаја даље унапређење и повезивање кроз путну инфраструктуру, првенствено кроз пројекат изградње аутопута Бар-Бољаре и даље кроз Србију, реконструисање пруге Београд-Бар, те валоризација Луке Бар, која представља кључну спону за квалитетну сарадњу Црне Горе, Србије и Италије.

 

Министарство саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?