Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић са адмиралом Фогом, командантом Здружених снага у Напуљу

Објављено: 30.05.2018. 16:39 Аутор: мод
Командант Здружених снага у Напуљу (Јоинт Форце Цомманд Наплес- ЈФЦ Напуљ), амерички адмирал Џејмс Фого (Јамес Фогго) састао се данас, у оквиру посјете Црној Гори, са министром одбране, мр Предрагом Бошковићем.

Министар је упознао саговорника са најзначајним активностима Министарства одбране и Војске Црне Горе. Он је истакао да је Црна Гора још током трајања партнерског статуса препознала значај НАТО Команде у Напуљу, због чега је 2009. године упућен први официр Војске Црне Горе на рад у тој Команди.

Он је додао да чланство у НАТО за Црну Гору представља привилегију, а да ћемо повјерење евроатлантске заједнице најбоље оправдати континуираним наставком процеса реформи, уз одговорно извршавање задатака са НАТО агенде. Бошковић је казао да Црна Гора посебну пажњу посвећује модернизацији и опремању одбрамбеног сектора, као и достизању критеријума са Самита у Велсу. Он је додао да ћемо наставити да доприносимо очувању глобалног мира кроз учешће припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама, посебно у НАТО вођеној мисији у Авганистану.

Адмирал Фого је констатовао да је Црна Гора оправдано у Сјеверноатлантском савезу, посебно истичући допринос Црне Горе у међународним мисијама и операцијама. Адмирал је похвалио одлуку Црне Горе да у току ове године упути два официра у НАТО Мисију на Косову - КФОР, која се налази под командом и контролом ЈФЦ Напуљ.

Он је упознао Бошковића са најзначајнијим активностима и задужењима Команде на чијем је челу, посебно у контексту безбједносних изазова на јужној граници Алијансе, која се налази под овом Командом.

Саговорници су констатовали да се са колективним безбједносним изазовима Алијанса може суочити једино координисаним приступом свих савезница.

Команда у Напуљу је једна од двије оперативне команде под Савезничком командом за операције СХАПЕ (АЦО). Друга је у Брунсуму (ЈФЦ-Б), у Холандији.

mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?