Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Премијерском сату: Задовољни резултатима Самита у Софији, ради се на екологији и укидању граничног осигурања са Косовом

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Видео: Премијерски сат - кадрови 


                                               
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић саопштио је на Премијерском сату да је Самит Европске уније и Западног Балкана, који је одржан 17. маја у Софији потврдио да је је интеграција Западног Балкана у Европску унију у обостраном интересу, да она није доведена у питање и да је, што се Црне Горе тиче, изузетно важно то што је у Декларацију Самита увршетан и грања Јаранско-јонског саобраћајног коридора.

 „Сигурнан да је снажна подршка развојним потребама Региона подједнако важна као и политичке поруке Самита, данас желим да се осврнем и на другу раван овог Самита, односно на перспективе економског развоја Црне Горе у оквиру европског процеса. Недовољна економске и инфраструктурна развијеност, присутна је у Региону, и због тога не треба да чекамо датум приступања да бисмо са нашим европским партнерима почели конкретно да радимо на питањима инфраструктуре, односно повезивања. Огроман је значај добре проходности на границама, економске и трговинске сарадње, размјене људи и роба за будућност наших држава и њихов развој. Морамо смањити загушења на граничним прелазима, умањити и елиминисати баријере у трговини, повећати мобилност младих, научника и професионалаца. На нама је да отпочнемо рад на овим питањима, кроз иницијативе и пројекте, уз чврсту и конкретну подршку Европске уније и земаља чланица. У том контексту за Црну Гору је посебно важно, што сам поновио више пута, а такође је и саставни дио Декларације из Софије – а то је и питање, односно сагласност за изградњу Јадранско-јонског коридора, познатијег као Плави аутопут“ – рекао је предсједник Владе одговарајући на питање шефа Клуба посланика Демократске партије социјалиста проф. др Миодрага Радуновића.

Премијер је рекао да је на Самиту разговарао са највишим званичницима држава чланица Европске уније:

„Са канцеларима Њемачке, Аустрије и премијерима Финске и Холандије, разговарао сам о свим овим темама, као и резултатима и плановима које имамо у процесу интеграција. Сагласили смо се и да Црну Гору очекује комплексна фаза преговора, и дефинисане су кључне области на којима треба радити: од владавине права до даљег јачања економске стабилности. Желим да са вама подијелим и запажање да Црна Гора има репутацију конструктивног фактора у Региону, и то је наш квалитет који сваки од партнера поздравља. Током сусрета на највишем нивоу, говорило се и о јачању економске сарадње. Конкретно, посебно су значајни резултати разговора када је у питању јачање билатералне сарадње са Финском у области енергетике, о чему ће, вјерујем, ускоро бити више детаља из Министарства економије“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је закључио да Исход Самита Европске уније и Западног Балкана, и његови закључци, дају вишеструке разлоге за оптимизам и да се Црна Гора руководи својим приоритетима и креће планираном динамиком у сваком погледу.

„Због тога смо увјерени да ће државе чланице Уније уважавати ове чињенице у складу са принципом напретка на основу индивидуалних заслуга, али и на темељу дугогодишњег партнерског односа са Црном Гором у овом процесу, и ван њега“ – рекао је предсједник Марковић.

Црна Гора и Косово сагласни да превазиђу преоблем граничног осигурања возила

Одговарајући на питање посланика Ервина Ибрахимовиоћа из Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције „Схqиптарет те вендосур – Албанци одлучно“ – Форца, ДУА и АА и Хрватске грађанске иницијативе о томе шта Влада Црне Горе предузима у правцу укидања обавезе склапања граничног осигурања за моторна возила за грађане Црне Горе и Косова премијер је рекао да Република Косово није чланица Система зелене карте да и не признаје зелену карту као доказ о постојању осигурања те стога грађани плаћају на граници осигурање.

„Што се тиче конкретног одговора на Ваше питање, користим прилику да и Вас и грађане обавијестим да смо препознајући важност овог питања, и уз пуну спремност да пронађемо рјешење, у више наврата разговарали на ову тему са представницима власти Косова, на високом нивоу. Посљедњи пут прије два дана – тачније 28. маја, током посјете министра саобраћаја и поморства Османа Нурковића Републици Косово. Према информацијама које су ми достављене, том приликом постигнута је сагласност са министром инфраструктуре Републике Косово да се проблем наплате граничног осигурања од аутоодговорности превазиђе. С тим у вези, министар саобраћаја и поморства је већ јуче, уз моју сагласност, упутио иницијативу за проналажење модела за превазилажење овог проблема Министарству финансија, које посредством Агенције за надзор осигурања регулише питања из ове области. Истовремено, затражио сам да се и Министарство вањских послова укључи у рјешавање овог питања, те да се у сарадњи са надлежним институцијама Републике Косово у оптималном року предложи одговарајући модел“ – рекао је премијер Марковић.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Влада ради на заштити животне средине

На питање Андрије Поповића из Клуба посланика Социјалдемократе Црне Горе и Либерална партија Црне Горе шта Влада предузима да Црна Гора, која је по Уставу прва еколошка држава на свијету оправда свој еколошки статус и када ће бити елиминисане еколошке „црне тачке“ предсједник Владе је рекао да Влада ради на изградњи модерних постројења за управљање отпадним водама и отпадом, заједно са изградњом савремене водоводне и канализационе мреже у свим црногорским градовима.

„У претходном периоду, врло израженом динамиком спроводиле су се активности и на изградњи инфраструктуре за управљање отпадом. Због тога, након десет година, мрежа изграђене инфрастурктуре обухвата и: двије регионалне депоније неопасног отпада (Подгорица и Бар), два рециклажна центра (Подгорица и Херцег Нови), четири постројења за обраду отпадних возила (2 у Подгорици, по једно у Никшићу и Цетињу), двије трансфер станице (Котор и Жабљак), постројење за третман био-отпада (Котор), 9 рециклажних дворишта (6 у Подгорици, и по једно у Херцег Новом, Котору и Жабљаку), два постројења за обраду медицинског отпада (Беране и Подгорица) и постројење за третман процједних вода на депонији „Ливаде“ у Подгорици“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је додао да ће поред завршене санације неуређеног одлагалишта „Чарково поље“ на Жабљаку, током јуна бити завршена депонија на Цетињу; а да се у току овог љета очекује завршетак дуго очекиване санације депоније Васове воде у Беранама, а до краја године и завршетак радова на депонијама у Бару и Шавнику.

„Кроз израду потребне документације створене су претпоставке за пројекте који се реализују из Капиталног буџета, а то су трансфер станице у Андријевици и Мојковцу, као и рециклажно двориште са сортирницом у Беранама. Такође, поред 8 изграђених и функционалних постројења за пречишћавање отпадних вода у Будви, Подгорици, Мојковцу, Жабљаку, Никшићу, Херцег Новом, Шавнику и заједничком постројењу за Котор и Тиват, током трећег квартала очекује се завршетак изградње постројења у Пљевљима, а крајем године и у Беранама. У току су активности за почетак радова на изградњи сличних система у Даниловграду и Главном граду. Кроз доношење Националне стратегије управљања отпадом до 2030. и иновираног Државног плана, дефинисани су модалитети управљања отпадом за читаву територију Црне Горе, успостављањем четири већа центра: у Подгорици, Бару, Никшићу и Бијелом Пољу“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Одговарајући на питање новинара о поскупљењу горива премијер је истакао да Влада прати ситуацију јер је то питање веома важно за економију, привреду, грађане и стандард. Подсјетио је да цијена горива не зависи од Владе, већ од кретања на берзи, као и односа еура и долара. 

„Веома пажљиво пратимо ту ситуацију. Сјутра ћемо на Влади имати основну информацију шта ово задње поскупљење значи. У овом тренутку нијесмо добили упозорење од привредника да би их то могло подстаћи на повећање цијена њихових услуга“ – рекао је предсједник Владе.

Како је истакао, добра је информација да је јуче пала цијена тоне дизела на берзи и навео да се може десити да у наредне двије седмице дође до пада цијене горива у Црној Гори.

Премијер је поручио да Влада озбиљно прати ситуацију и ако буде неопходно, спремна је да интервенише да заштити стандард грађана, али да то не угрози економију, односно пословање црногорске привреде. 

Коментаришући најаву повратка у Скупштину неких опозиционих странака, предсједник Марковић је истакао да је то добра вијест, додавши: „Мислим да Црна Гора улази у једну нову фазу у којој сваки политички субјект, било на власти, било у опозицији, а има парламентарни статус треба да преузме одговорност за приоритете које смо дефинисали у земљи. Тај приоритет је европска интеграција – она подразумијева сваку другу реформу у земљи. Нема природнијег мјеста да се о тим приоритетима, о квалитету тог пута дискутује него у Парламенту и заиста се радујем тој чињеници и могућности не само да ове странке него и друге парламентарне странке се врате у Парламент“. 

Наглашавајући да су власт и Влада спремнеи да отворе простор за дијалог, премијер је рекао да има доста питања на којима се може заједно радити до сљедећих избора, као што је изборно законодавство које се мора усклађивати јер се показало у пракси да није најбоље конципирано. 

„Постоје и друга питања као што је избор Судског савјета; да видимо како да се одредимо према новим медијским законима који су у завршној фази у Влади. Ако је парламентарна опозиција спремна да на том питању разговарамо ми смо спремни да застанемо са тим законим како би чули њихово мишљење. Дакле, заиста постоји довољно добрих прилика да у наставку, без обзира шта мислимо једни о другима, без обзира колика је чија политичка снага, у Парламенту дискутујемо о будућности земље“, закључио је предсједник Марковић.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?