Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЈАВНИ КОНКУРС „Партнерством ка реинтеграцији“ за финансирање пројеката и програма невладиних организација у области заштите и промовисања људских и мањинских права у Црној Гори у 2018. години

Објављено: 30.05.2018. 20:05 Аутор: Љ.Ј

Црна Гора

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ

На основу члана 32в Закона о невладиним организацијама (“Службени лист ЦГ“, бр.39/11 и 37/17), а у вези са Одлуком о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2018. години (“Службени лист ЦГ“, бр. 83/17) и Правилником о садржају јавног конкурса за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација и изгледу и садржају пријаве на јавни конкурс (“Службени лист ЦГ“, бр.14/18), Комисија за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у области заштите и промовисања људских и мањинских права у Црној Гори у 2018. години објављује:

ЈАВНИ КОНКУРС

„Партнерством ка реинтеграцији“

за финансирање пројеката и програма невладиних организација у области заштите и промовисања људских и мањинских права у Црној Гори у 2018. години

Позивају се невладине организације које имају капацитете и искуство у спровођењу пројеката у области заштите и промовисања људских и мањинских права да пријаве пројекте/програме на овај конкурс којим могу допринијети реализацији приоритета утврђених Законом о извршењу казни затвора, новчане казне и мјера безбједности („Сл. Лист ЦГ“, бр. 36/2015), Законом о извршењу условне осуде и казне рада у јавном интересу („Сл. Лист ЦГ“, бр. 32/2014), као и Стратегијом за извршење кривичних санкција 2017-2021., Акционим планом за спровођење Стратегије извршења кривичних санкција за период 2017-2021. година и Акционим планом за поглавље 23. Правосуђе и темељна права.

Стратешки циљеви чијем ће остварењу допринијети пројекти и програми невладиних организација у 2018. години су:

1) Унапрјеђење превенције и заштите од злостављања и поштовања људских права лица лишених слободе и осуђених лица;

2) Унапређења капацитета Завода за извршење кривичних санкција како у погледу инфраструктуре, тако и посебно значајно унапређење у погледу здравствене заштите и третмана у циљу ресоцијализације и реинтеграције затвореника;

3) Унапрјеђење услова за извршење и надзор над алтернативним санкцијама и мјерама;

4) Унапрјеђење односа са јавношћу у области извршења кривичних санкција.

Приоритетни изазови у области заштите и промовисања људских и мањинских права у Црној Гори, односе се на потребу повећања услова за рехабилитацију и реинтеграцију лица лишених слободе, унапрјеђење система здравствене заштите притворених и затворених лица, као и потребу даље валоризације механизама у обасти алтернативних санкција. Адресирањем ових питања допринијеће се ефикаснијој примјени савремених законских рјешења и активнијем доприносу даљем унапређењу квалитета поштовања темељних права лица лишених слободе у Црној Гори, кроз унапређење партнерског односа са невладиним организацијама.

Циљну групу представљају притворена лица и затвореници/е, имајући у виду потребу индивидуализације извршења кривичних санкција и остварење најбоље сразмјере између примјене притворских и затворских мјера и мјера ресоцијализације у складу са релавантним стандардима. Партнерски однос са релевантним институцијама даће значајан допринос и даљем промовисању владавине права и јачању институција. Рад и видљиви резултати пројеката допринијеће и већој свијести јавности о значају заштите и промовисања права лица лишених слободе у Црној Гори.

Активности невладине организације које ће допринијети остварењу стратешких циљева и задовољењу потреба циљних група („прихватљиве активности за финансирање“) су:

  • организација обука, тренинга, радионица, округлих столова, савјетовалишта, јавних дискусија, инфо дана, изложби, израду и дистрибуцију публикација и промотивног материја,а, креирање кампање, путем медијских садржаја и сл.
  • спровођење програма рехабилитације и ресоцијализације зависника/ца на издржавању затворске казне и постпенални прихват као и развијање лепезе радно-окупационин терапија;
  • развијање социјалног предузетништва у затворима (али и ван затвора, за лица која завршавају са издржавањем казне затвора), у циљу превенирања и смањења стопе рецидива због истих и/или сличних дјела.
  • израда анализа, студија и истраживања о реинтеграцији и рехабилитацији, здравственој заштити притворених и затворених лица и алтернативним санкцијама

У обзир за финансирање узеће се и друге активности које доприносе остварењу циљева и приоритета конкурса.

Укупан износ средстава која се могу расподијелити овим конкурсом је 119.562,69 еура.

Најнижији износ средстава који се може додијелити поједином пројекту/програму је 5.000 еура, а највиши 20.000 еура.

На овај конкурс невладина организација може пријавити више пројеката/програма. Иста невладина организација може бити и партнер на само једном пројекту/програму у оквиру овог јавног конкурса.

Пријаву пројекта/програма на овај конкурс може поднијети невладина организација која је:

а) уписана у Регистар невладиних организација;

б) кроз циљеве и дјелатности у Статуту, дефинисала област од јавног интереса из овог конкурса као област свог дјеловања;

ц) у области од јавног интереса из овог конкурса реализовала пројекат/е и/или програм/е у години која претходи објављивању овог конкурса;

д) предала пореском органу пријаву за претходну фискалну годину (биланс стања и биланс успјеха)

Расподјела средстава из овог конкурса врши се на основу сљедећих критеријума:

1) допринос пријављеног пројекта, односно програма остваривању јавног интереса и реализацији стратешких

циљева у области заштите и промовисања људских и мањинских права;

2) квалитет пријављеног пројекта, односно програма;

3) капацитет невладине организације да реализује пријављени пројекат, односно програм;

4) транспарентност рада невладине организације.

Бодовање пројеката, односно програма према наведеним критеријумима, вршиће се према мјерилима и на начин утврђен Уредбом о финансирању пројеката и програма невладиних организација у областима од јавног интереса (“Службени лист ЦГ“, бр.13/18), на обрасцу који утврђује и објављује на својој интернет страници Министарства јавне управе, а сваки пројекат ће бодовати по два независна процјењивача, који морају образложити додијељене бодове по сваком мјерилу.

Пријава пројекта/програма доставља се искључиво на обрасцу прописаном Правилником о садржају јавног конкурса за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација и изгледу и садржају пријаве на јавни конкурс (“Службени лист ЦГ“, бр.14/18), доступном на интернет страници Министарства правде. Пријаву са пропратним обрасцима можете преузети овдје: ПРИЈАВА и пропратни обрасци за конкурс

Уз пријаву на конкурс, невладине организације су дужне доставити:

  • копију рјешења о упису у регистар НВО;
  • копију дијела статута у коме су дефинисани циљеви и дјелатност, односно област дјеловања НВО;
  • копију акта о поднесеној пријави за претходну фискалну годину пореском органу (биланс стања и биланс успјеха);
  • доказ о реализованим пројектима у области заштите и промовисања људских и мањинских права у години која претходи објављивању овог конкурса (нпр. уговор / рјешење о реализацији пројекта / донације, извјештај о реализацији пројекта, пресс цлипинг и сл.).

Рок за подношење пријава на овај конкурс је 30 дана од дана објављивања, односно закључно са датумом 29. јун 2018. године.

Попуњену, потписану и овјерену пријаву неопходно је доставити у два (2) примјерка у штампаној верзији и један (1) примјерак у електронској форми на ЦД-у у садржају истовјетном штампаном примјерку.

Пријава и приложена документација се не враћају.

Пријаву са потребном документацијом, укључујући и ЦД треба

послати искључиво поштом на сљедећу адресу:

Министарство правде

Ул. Вука Караџића бр. 3

81 000 Подгорица

са напоменом: НЕ ОТВАРАТИ - пријава на Јавни конкурс број: 01 – 790 – 6588/18-1 под називом „Партнерством ка реинтеграцији“

У разматрање ће бити узети само пројекти/програми који су достављени на прописаном обрасцу, са потребном документацијом и у року, односно који задовољавају услове прописане овим конкурсом.

Питања у вези овог конкурса могу се поставити електронским путем на адресу: конкурс.нво@мпа.гов.ме најкасније до 24. јуна 2018. године.

Комисија за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у области заштите и промовисања људских и мањинских права у Црној Гори у 2018. години ће у року од 15 дана од дана завршетка конкурса, на интернет страници Министарства правде и порталу е-управе објавити листу невладиних организација које нијесу доставиле уредну и потпуну пријаву, уз указивање на утврђене недостатке који се односе на пријаву, односно потребну документацију.

Невладина организација са поменуте листе је, у року од пет дана од дана објављивања листе, дужна да отклони утврђене недостатке, а у случају да се утврђени недостаци не отклоне у прописаном року, пријава ће бити одбачена.

Број: 01 – 790 – 6588 /18-1 предсједница Комисије

Подгорица, 29. мај 2018. године Лидија Машановић

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?