Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан почетни састанак за пројекат „Примјена екосистемског приступа у Јадранском мору кроз планирање простора морског подручја“ (ГЕФ Адриатиц пројекат)

Објављено: 31.05.2018. 17:09 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Тирана, 29-30. мај 2018.

Центар регионалног програма приоритетних акција (ПАП/РАЦ) Медитеранског акционог плана Програма УН-а за животну средину (УНЕП/МАП), у сарадњи с Министарством животне средине и туризма Албаније и Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе организовао је почетни састанак за подрегионални пројекат „Примјена екосистемског приступа у Јадранском мору кроз планирање простора морског подручја“ 29. маја ове године.

Отварајући састанак, Ешеф Хусић, вршилац дужности генералног директора за климатске промјене и медитеранске послове, истакао је значај сарадње с Медитеранским акционим планом у оквиру Програма за животну средину Уједињених нација (УНЕП/МАП), његовим Центром регионалног програма приоритетних акција (ПАП/РАЦ) и центром регионалних активности за посебно заштићена подручја (СПА/РАЦ) у креирању и спровођењу политике развоја, заштите и управљања обалним и морским подручјем Црне Горе, доприносећи и унапређењу веома значајне прекограничне сарадње. Осврћући се на значај ГЕФ Адриатиц пројекта у оквиру увођења екосистемског приступа у национални систем мониторинга, односно усклађивања националног програма мониторинга морског екосистема са Интегрисаним програмом мониторинга и процјене Барселонске конвенције (ИМАП-ом) и његовој примјени, Хусић је истакао да ГЕФ Адриатиц пројекат представља најважнији облик подршке напорима у Црној Гори по овом основу, посебно имајући у виду да усклађивање националне политике и правног оквира са ИМАП-ом, компатибилно са захтјевима ЕУ Оквирне директиве о морској стратегији је од велике важности за спровођење приоритетних акција НСИУОП и има централно мјесто у правцу одрживог обалног и просторног планирања морског подручја. Како је закључио, Црна Гора ће наставити да доприноси прекограничном оквиру дјеловања и сарадњи кроз спровођење стратегија одрживог развоја и интегралног управљања обалним подручјем, али и испуњавање обавеза у оквиру процеса приступања Европској унији.

Поред Хусића, присутнима су се обратили и Јегор Воловик, представник УН-а за животну средину у Најробију, Замир Дедај, директор Националне агенције за заштићења подручја Албаније, и Лоренцо Галбијати, менаџер ГЕФ-ових пројеката у канцеларији УНЕП/МАП-а у Атини.

ГЕФ Адриатиц је под-регионални пројекат који ће се спроводити у Црној Гори и Албанији а који имплементира УНЕП/МАП заједно са центрима ПАП/РАЦ и СПА/РАЦ уз подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ-а) у координацији с ресорним министарствима у Црној Гори и Албанији. Пројекат има за циљ обнављање еколошке равнотеже Јадранског мора кроз примјену екосистемског приступа и планирања простора морског подручја.

На састанку који је организован с циљем информисања свих релевантних заинтересованих страна у Црној Гори о пројектним активностима, представљања детаљно разрађеног почетног извјештаја и омогућавања њиховог доприноса унапрјеђењу пројектних активности, учествовали су поред представника УН-а за животну средину и Медитеранског акционог плана, представника Агенције за заштићена подручја Албаније и МОРиТ-а, представници релевантних националних институција из Црне Горе (Агенције за заштиту природе и животне средине, ЈП за управљање морским добром Црне Горе, Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, Центра за екотоксиколошка испитивања, Института за биологију мора, Завод за геолошка истраживања), као и представници Министарства саобраћаја и поморства, Министарства унутрашњих послова, Министарства економије, цивилног и невладиног сектора као и независни експерти.

Након почетног састанка, 30. маја 2018. одржан је и први Управни одбор пројекта на којем су усвојени финансијски извјештај, извјештај о напретку, почетни извјештај као и ревидовани план пројектних активности, након чега ће се одмах отпочети са спровођењем пројектних активности.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?