Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ Додијељена признања најуспјешнијим предузећима у Црној Гори

Објављено: 31.05.2018. 18:57 Аутор: Министарство финансија
Додјелом признања најуспјешнијим црногорским компанијама у 25 категорија и представљањем публикације „Пословне новине – 100 највећих у Црној Гори“ окончан је, након четири мјесеца интензивних активности, пројекат „100 највећих у Црној Гори“. Ријеч је, за црногорске прилике, о јединственој пословној, институционалној и промотивној активности, која је имала за циљ да на основу релевантних и званичних података јавности представи највеће и најуспјешније домаће компаније и промовише одговорно пословање.

„Пословне новине – 100 највећих у Црној Гори“ прва је публикација те врсте у Црној Гори и својеврсни годишњак највећих пословних достигнућа. Садржи свеобухватне податке о највећим микро, малим, средњим и великим предузећима по приходима, добити и броју запослених. У публикацији је дата анализа структуре, резултата, тренда пословања и запослености у 12 привредних дјелатности, као и листе највећих предузећа по појединим дјелатностима. Такође, ту је и листа компанија које остварују континуирани раст кључних показатеља пословања у посљедње три године.
Директорица пројекта Љиљана Бурзан Николић казала је на завршној свечаности у хотелу „Хилтон Подгорица Црна Гора“ да за њу „права идеја“ никада није била недостижна, оцјењујући да „знање, образовање, воља, жеља, храброст, интегритет, људи, добри људи, идеје, на најбољи начин воде у реализацију“.

„Пројекат „100 највећих у Црној Гори“ очигледно је једна од оних идеја чије је вријеме дошло. То говори и чињеница да је већ прве године и препознат и подржан како од црногорских компанија, тако и са највиших државних адреса. Потрудили смо се да дамо оно најбоље, иако, искрено вјерујем, оно најбоље тек слиједи у годинама које су пред нама“, рекла је она. Бурзан Николић наводи и да Пројекат нуди вриједност свима које је окупио: компанијама за чије резултате треба да се чује, државним институцијама чија правила и прописи морају да се поштују, али и свеукупној јавности која може просперирати само ако сви учесници у привредном битисању поштују правила и континуирано раде на унапређењу услова пословања, шаљући јасне поруке да резултат постигнут улагањем у знање, квалитет и рад отвара врата за оне који прихватају пословну етику као један од основних постулата. Министар финансија Дарко Радуновић честитао је организаторима на покретању пројекта „препознавања“ најбојих у Црној Гори, наводећи да тај Владин ресор снажно подржава овакве иницијативе и да су задовољни што могу да буду дио пројекта „100 највећих у Црној Гори”. „Подржавајући ову иницијативу подстичемо све пословне субјекте да се у наредном периоду боре за бољи резултат на тржишној утакмици, унапређујући квалитет пословних модела којима се воде. Наша подршка пројекту потврда је озбиљности у реализацији обавезе Владе да се одговорно понаша и пружи подршку развоју успјешних и друштвено одговорних предузећа“, казао је министар.

Он је додао да их посебно радује чињеница да су ажурни финансијски извјештаји искориштени као база за истраживање и добијање података за потребе пројекта. „На овакав начин се промовише и значај финансијског извјештавања из перспективе приватног сектора и државе, као корисника информација садржаних у извјештајима“. „Додатно, радују нас, показатељи који су резултат истраживања пројекта 100 највећих. Они указују на значајну економску активност црногорске привреде, што је посљедица њеног капацитета, да упркос изазовним посткризним временима, успијева да забиљежи добре резултате. Данас се не поставља питање да ли градити предузетничко друштво, већ како створити добар институционални оквир у функцији развоја предузетништва, на чему ми као представници Владе континуирано радимо“, навео је министар Радуновић. Министарка економије Драгица Секулић оцијенила је да се промоцијом успјешних компанија и њихових постигнућа даје добар примјер како предузеће учинити конкурентним, бити одговоран у пословању, према запосленима и друшвеној заједници. „Ово је прва година реализације пројекта „100 највећих у Црној Гори“. Искрено желим да пројекат настави да живи и у годинама пред нама и увјерена сам да је оваква врста пројеката додатан подстицај домаћим привредницима да користе расположиву помоћ Владе како би и убудуће континуирано унапређивали своје пословање и тиме допринијели сопственим напорима да се нађу на листи 100 највећих у Црној Гори“, казала је она.

Министарка Секулић сматра да ће пројекат показати постојећим и потенцијалним инвеститорима да у Црној Гори могу пронаћи кредибилне пословне прилике и партнере. „Додатно, инспирисаће и охрабрити старт-уп пројекте, нарочито у сектору предузетништва, микро и малих предузећа. Вјерујем да ће компаније које су изабране да се нађу међу 100 највећих у годинама које долазе задржати континуитет успјешног пословања, а добитницима награда честитам на освојеним признањима“, рекла је она. 

Предсједник Одбора директора Социете Генерале банке Монтенегро Милорад Катнић казао је да му је драго што је финансијска институција из које долази међу првима препознала важност овог пројекта и што је као генерални покровитељ подржала избор највећих, најуспјешнијих и најбољих црногорских компанија у 2017. години. „За нас ово није само пионирски подухват да се промовишу највећи и најбољи, већ прије свега примјер како се квалитетна идеја може реализовати и служити јавном добру. Ово кажем јер је реализација ове идеје заснована на коришћењу доступних података, који су пажљиво методолошки систематизовани и анализирани. Ово је примјер да и у Црној Гори подаци и информације све више добијају на вриједности и постају кључни ресурс“, навео је он. Катнић вјерује да све радују подаци који, више од ријечи, говоре да је 2017. година била успјешна и за црногорску економију и за црногорске компаније. „Многа од црногорских предузећа су у претходној години остварила најбоље резултате од свог оснивања. Претходна година је и за Социете Генерале банку Монтенегро била једна од најуспјешнијих. Вјерујемо да је наша континуирана подршка црногорским компанијама барем мало допринијела њиховим прошлогодишњим успјесима. О томе свједочи и податак да су већина компанија које ће бити награђене у овогодишњем избору дугогодишњи клијенти наше банке“, рекао је он. Извршни директор Црногорског Телекома Никола Љушев захвалио се Би Цонсултингу на покретању пројекта „који афирмише успјешне компаније, али и позитивно, транспарентно и одговорно пословање“. „Пројекат 100 највећих шаље важну поруку економској заједници и подстиче нас све заједно да будемо још бољи и да дамо додатни допринос развоју црногорске економије и друштва. Честитам свим добитницима признања на оствареним резултатима, уз жељу да године пред нама буду још успјешније“, навео је он.

Пројекат „100 највећих у Црној Гори” реализовао је БИ Цоммуницатиону партнерству са Министарством финансија и Министарством економије. Податке и анализе обезбиједио је БИ Цонсултинг, водећи срногорски провајдер бонитетних информаија. Покровитељ пројекта је Социете Генерале банка Монтенегро, ексклузивни партнер Црногорски Телеком, а специјални партнери Делта Цитy и Хилтон Подгорица. Евент партнер је Yеллоw евент, а партнери Монтефисх, Артемон и Кликовац.

Сребрни партнери пројекта су: Матино, Лукоил, Сецуритас, Нови Волвоx, Сага, Бравера, МПМ, Мегапромет, ЛукаБар, Синцоммерце, Нерегелиа, Мил-Поп, Монтеномакс, Сигиллум Цо, Техномаx, Љетопис Аутомотиве, Радио дифузни центар и Виа Парадисо.

Пријатељи пројекта су: Церово, Чиком, ХР Партнерс, Навар Инцорпоратед, Хоме Сyстемс, Д Пхото Траде, 2БИ, Меркатор-ЦГ, Оков, МИ Горановић, Лукана, Бепплер & Јацобсон, ЕТГ група, Цомтраде, КимТец, Атена-Бохор, Лука Котор, Никшићки млин, Вукшић, Горење, Ентеxт, Дрвомонт,Тринг и Мезон, док је технички партнер Монтимпреx.Медијски партнери су портал банкар.ме, ДРС, Прва ТВ, Дан и Архимед, а медијски пријатељи РТЦГ, Елмаг, Мина и портал економист.ме.

Резервацију публикације ,,Пословне новине – 100 највећих у Црној Гори”могуће је извршити преко званичног сајта пројекта: www.100највецих.ме.

И причајмо о успјесима!

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?