Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Приказ вјежбе и рафтинг Таром за војне аташее поводом годишњице чланства Црне Горе у НАТО

Објављено: 02.06.2018. 18:12 Аутор: мод
Министарство одбране је, поводом обиљежавања годишњице пуноправног чланства Црне Горе у НАТО, организовало на сјеверу Црне Горе јуче и данас низ активности за војно – дипломатске представнике.

На војном полигону на Пирлитору присутне је тим поводом поздравио генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић, који је истакао значај подршке савезничких и партнерских земаља реформском процесу кроз који је Црна Гора прошла на свом путу ка чланству у НАТО. Он је нагласио да ће Црна Гора наставити да у пуном капацитету пружа подршку регионалном и међународном миру и стабилности, те да ће, као кредибилна савезница, и даље предано радити на доприносу систему колективне безбједности.

В.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић, је подсјетио да је 5. јун 2017. године, када је Црна Гора постала чланица НАТО, обиљежио црногорску историју али и поставио бројне обавезе и циљеве пред Војску Црне Горе. Он је изразио захвалност изасланицима одбране на њиховом доприносу у процесу пуне интеграције Војске Црне Горе у структуре НАТО-а. Генерал Даковић је информисао изасланике одбране о приоритетима Војске Црне Горе, са посебним акцентом на учешће у НАТО вођеним операцијама
Током првог дана изасланицима одбране и представницима Министарства одбране презентована је вјежба „Приказ способности за планинско ратовање“ на алпинистичком полигону „Пирлитор“ на Жабљаку. Том приликом, 3. пјешадијска чета Пјешадијског батаљона приказала је ниво оспособљености јединице из домена планинског ратовања. 
 
Том приликом потписан је и План билатералне сарадње (ПБС) са Пољском за 2018. годину. 

Другог дана, за војне аташее је организован рафтинг ријеком Таром.

Присутни су били изасланици одбране СР Њемачке, Македоније, Аустрије, Белгије, Грчке, Турске, Пољске, Словачке, Јапана, савјетник за одбрану при амбасади Р. Словеније у Црној Гори, војни представник Републике Хрватске при Министарству одбране Црне Горе и вршилац дужности шефа Канцеларије за одбрамбену сарадњу (ОДЦ) Сједињених Америчких Држава.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?