Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар вањских послова Срђан Дармановић на ТВ ЦГ: Црна Гора је уласком у НАТО први пут институционално постала дио Запада

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Министар вањских послова Црне Горе Проф др Срђан Дармановић оцијенио је да је улазак у НАТО најважнији датум у нашој новијој историји након 21. маја 2006. године када смо обновили државну независност, јер је наша земља чланством у НАТО-у први пут институционално постала дио Запада, западног система и западних вриједности.

„Учлањење у НАТО и чињеница да је Црна Гора постала дио најмоћнијег политичко-војног или политичко-безбједносног савеза који данас постоји или који је можда икад постојао, важна је за нас историјски, државотворно, безбједносно, економски и за будућност, наравно“ – рекао је министар Дармановић учествујући вечерас у емисји „Реплика“ Телевизије Црне Горе.


Министар Дармановић је рекао да је Црна Гора чланством у НАТО-у ставила печат на независност што је питање које је обиљежило читаву нашу новију историју.

„Вођене су тешке борбе око тог државно-правног питања, у прошлости и данас. ЦГ је 70 и несто година провела у двије Југославије, и на крају успјела да без конфликата обнови своју државност и независност. Међутим, то питање је било предмет спорова, политичких битака, унутрашњих борби. Постојала су различита виђења, а постоје и данас. Учлањење у НАТО је ставило финални печат на нашу независност и државни суверенитет, јер су учлањењем у НАТО гарантоване наше границе, наш суверенитет, рекао бих од сад па на даље. Затим ово је важно и са безбједносног становишта јер Црна Гора је мала земља и мислим да не постоји за малу земљу бољи модел него бити чланица колективног система безбиједности. Наравно ми смо могли да развијамо сопствене оружане снаге да улажемо у сопствену одбрану, али то је несрамљиво скупље и вјероватно несрамљиво несигурније, него бити у једном оваквом снажном и широком колективном систему безбиједности. Затим за ЦГ је ово питање и економског просперитета. НАТО шаље поруку свима, инвеститорима, свима који ЦГ виде као бизнис дестинацију да не морају да се питају висе о безбиједности наше земље“ – рекао је министар вањских послова.

Министар Дармановић је оцијенио да се Црна Гора у протеклих годину чланства доказала у НАТО-у као равноправан партнер.

„За ових годину дана оно што смо могли смо прилично добро искористили. У тој години дана смо били равноправни партнери за столом, учестовали смо у доношењу одлука Алијансе на један мериторан начин. Црна Гора се показала као врло кредибилан и поуздан партнер у готово свим важним одлукама. Подигли смо чак један дио контигента који се налази у Авганистану, показали смо спремност да учествујемо и ако треба на источном крилу и у другим операцијама. Наши војници имају доста добар углед на основу операција у Авганистану и у другим операцијама. Једноставно показало се да НАТО може да рачуна на ЦГ без обзира на нашу величину“ – рекао је министар Дармановић.


Сјутрашњи почетак заштите црногорског неба у оквиру НАТО-а министар Дрмановић је оцијенио као директну корист коју Црна Гора има од чланства у НАТО-у.

„То је стандардни уговор у оквиру НАТО савеза за земље које немају своје ваздушне снаге и ми смо покренули то питање. Сада треба да склопимо и билатералне уговоре са двије земље које су одређене у оквиру НАТО-а да врше контролу нашег неба - то су Италија и Грчка. Тако да ће њихови борбени авиони и системи њихове ваздушне подршке покривати небо ЦГ, односно у име НАТО-а, а у нашу корист“ – казао је министар додајући да је Аир полицинг један од многих показатеља бенефита које Црна Гора добија у безбједносном смислу.

„Ви сте на почетку емисије поменули прошлогодишњих случај са пожарима, у коме смо по први пут активирали систем подршке, цивилне заштите у оквиру НАТО-а. А ако се сјећате негдје раније су хеликоптери САД помагали приликом наших великих снијежних наноса. Тако да бенефити су велики за мале земље... Осим тога користимо систем војних академија НАТО-а гдје се школују наши официри. Такође смо, контирбутори сада и кадровски. Дакле, имамо два официра, од којих је једна жена, у здруженој команди НАТО-а. Тако да једна мала земља као што је Црна Гора полако постаје дио тога система и постајаће све више. То је оно што су резултати из ових првих годину дана“ – рекао је министар Дармановић.


Министар вањских послова Црне Горе је рекао да је чланство у Европској унији национални циљ број један након што смо постали чланица НАТО–а.

„У овој земљи постоји веома јасна већинска подршка, и то увијек изнад 60 или преко 70 одсто за чланство у Европској унији, од тога Црна Гора неће одустати“ – закључио је министар.

У емисији су учествовали и амбасадор Републике Хрватске Веселко Грубишић, и директори Центра за демократску тразицију Драган Копривица и Атлантског савјета Саво Кентера.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?