Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Данас се обиљежава Свјетски дан животне средине

Објављено: 05.06.2018. 18:43 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Широм свијета данас се обиљежава Свјетски дан животне средине. Заштита животне средине један је од приоритета у Црној Гори, која од 20. септембра 1991. године Црна Гора носи епитет еколошке државе.

У свим стратешким документима у којима су дефинисани приоритети и правци развоја Црне Горе, значајно мјесто заузимају мјере које се тичу унапређења животне средине, док је посвећеност Црне Горе заштити животне средине и развоју базираном на принципима одрживости, препозната и у највишем политичко-правном акту – Уставу.

Оно што свакако у великој мјери доприноси ефикаснијем очувању животне средине и чему се у посљедње вријеме поклања знатна пажња јесте подизање нивоа еколошке свијести код грађана Црне Горе, кроз бројне активности које се спроводе, као и кроз редовно информисање јавности о стању окружења у ком живе и евидентираним проблемима.

Црна Гора има скоро 13 одсто територије државе под националном заштитом и препозната је као подручје у овом дијелу региона и Европе које обилује разноврсношћу биодиверзитета (преко 3.200 биљних врста налази се на територији Црне Горе, 60 одсто територије државе је покривено квалитетном шумом, а од 526 птичјих врста у Европи 347 чини нашу орнитофауну, итд.). Богатство флоре и фауне је препознатљива карактеристика Црне Горе.

За додатно очување животног окружења, кључно је да сви друштвени актери дјелују на начин којим ће допринијети бржем и равномјернијем економском и друштвеном развоју који није у сукобу са еколошким принципима. Такође, промовисање концепта очувања животне средине захтјева сталан међусобни дијалог свих заинтересованих страна, како би се обезбиједили коначни резултати који ће донијети највеће користи друштву у цјелини.

Заједнички напори свих актера су потребни из разлога јер заштита животне средине представља један од најзначајнијих и најкомплекснијих изазова са којима се суочава не само Црна Гора већ и читав свијет. Климатске промјене, одлагање отпада, емисије штетних гасова, очување биодиверзитета и остала значајна питања у овој области утичу на све сегменте друштва и захтијевају озбиљан приступ.

Водећи се том чињеницом, а у контексту све интензивнијег процеса европских интеграција који је Црна Гора изабрала као свој пут развоја, интензивно се ради на преузимању и имплементацији захтјевних европских стандарда усмјерених на обезбјеђивање ефикасне заштите животне средине. Процес усвајања нових правних стандарда је динамичан, тако да се перманентно ради на унапрјеђењу правних и институционалних капацитета Црне Горе, а што ће допринијети ефикаснијој заштити животне средине.

**********

Свјетски дан животне средине прогласила је Генерална скупштина Уједињених нација 1972. године на Конференцији о заштити животне средине у Стокхолму, са циљем да се скрене пажња јавности на еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

Овогодишњи Дан животне средине обиљежава кампања „Чиста мора“ („Цлеан Сеас“) коју је покренула организација Уједињених нација за животну средину, а коју подржава и Министарство одрживог развоја и туризма. Циљ кампање „Чиста мора“ је укључивање представника владиног сектора, јавности, цивилног друштва и приватног сектора у борбу против загађења проузрокованог пластичним отпадом који доспијева у море.

 

ЦлеанСеас Бреак-Уп ПСА Итс нот ме итс yоу

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?