Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић у Пљевљима: Континуирани дијалог гаранција и даљег заједничког напретка

Објављено: 05.06.2018. 19:55 Аутор: МПРР
MPRR MPRR
Потпредсједник Симовић у Пљевљима уручио је рјешења о додјели подршке пољопривредним произвођачима са подручја те општине, који су остварили то право кроз Јавни позив за прераду пољопривредних производа, као и позиве за набавку сточног фонда и одлагање стајњака, објављене кроз Агробуџет за 2018. годину. Пљеваљски пољопривредници показали су највеће интересовање за подршку преради на породичним газдинствима, углавном за унапређење препознатљивог пљеваљског сира који представља бренд овог краја.  

Симовић је подсјетио да су кроз овај јавни позив пољопривредни произвођачи могли, уз бесповратну подршку Министарства у износу од 50 до 60 одсто инвестиције, адаптирати већ постојеће просторије или набавити неопходну опрему за прераду на газдинству. Тиме се, како је казао, стварају услови за унапређење производње, кроз стварање додате вриједности и остваривање веће зараде на пољопривредном газдинству. 

MPRR MPRR
„Данас из Пљеваља, сјутра из Бијелог Поља, желимо да пошаљемо поруку да је континуирани дијалог гаранција наших даљих искорака и нашег даљег заједничког напретка, у Пљевљима, на сјеверу и цијелој Црној Гори. Резултати које заједно остварујемо, са нивоа Владе, локалне самоуправе и у партнерству са произвођачима и грађанима показатељ су да треба да наставимо такав дијалог“, казао је Симовић подсјећајући да је у Пљевљима био више пута у протеклих годину дана, управо у циљу, непосредног информисања и разговора са произвођачима.

MPRRПодсјећајући на посјету Пљевљима када су пољопривредницима додјељена рјешења за подршку набавци механизације и представљен велики ИПАРД позив за подршку, Симовић је казао да, управо, као резултат таквих дијалога и препуних сала, доброг разумијевања, изграђеног партнерства имамо добре прелиминарне резултате заинтересованости пољопривредника за унапређење производње и подршку. „Задовољни смо бројем пристиглих апликација и за ИПАРД. Добили смо их на стотине, од чега из Пљеваља 11 одсто. То је најава великог инвестиционог искорака у сектору пољопривреде, укључујући и Пљевља“, поручио је Симовић.

Он се том приликом захвалио на добром разумијевању, свим пољопривредним произвођачима и грађанима Пљеваља јер су, како је рекао, препознали напоре, резултате и домете рада локалне самоуправе, ослоњене на разумијевање и подршку Владе и ресорних Министарстава, истичући да је то, уједно, и обавеза и одговорност да се у наредном периоду заједно и партнерски препознају нови пројекти, нове линије комуникације, а све у циљу квалитетније подршке произвођачима и становништву у руралним подручјима.

Потпредсједник Симовић је изразио задовољство и због истрајности предсједника Општине на осмишљавању кредитно гарантног фонда на нивоу локалне управе, с циљем даљег снажења предузетничких иницијатива, посебно оних које могу бити бесповратно подржане од стране Владе.

Поводом јавног позива за подршку преради, за који су данас у Пљевљима уручена рјешења пољопривредницима са подручја те општине, Симовић је казао да је највећи број апликација стигао са сјевера (64 одсто), а највише из Пљеваља, 19, односно 23 одсто од укупног броја. „То је јасан доказ, овдје у Пљевљима живе и раде вриједни домаћини који располажу са значајним пољопривредним ресурсима, и који су ријешени да унаприједе газдинства, уведу нове стандарде. Највећи број пројеката односи се на на подршку преради у препознатљиви пљеваљски сир“, казао је Симовић. Према његовим ријечима, то даје пуни смисао и мјери која је уведена прошле године – директној подршци за млијеко које се прерађује на газдинствима. И у тој подршци предњаче пљеваљски произвођачи сира, 58 одсто од укупног броја корисника су из ове општине. 

MPRR
Симовић је истакао и обавезу да сви заједно раде на побољшању пласмана тог пљеваљског бренда, не само кроз трговине, туристичке објекте, него и у дијелу едукације произвођача за унапређење адекватног паковања за један такав, квалитетан производ.

Произвођачима из Пљеваља данас су, осим за прераду,  уручена и рјешења за подршку за набавку стоке, и одлагање стајњака. По основу сва три јавна позива произвођачи из Пљеваља су остварили бесповратну подршку у износу од 135 хиљада еура, за инвестиције од око 250 хиљада еура. 

„Збир свих ових позива и свега што нас чека кроз друге, посебно ИПАРД, више него јасно говори да смо на добром путу – да смо поставили јаке темеље будућих заједничких искорака. Сви резултати нам дају охрабрење за нова прегнућа. А то ћемо, како сам истакао, радити заједно кроз континуиран дијалог“, поручио је Симовић.

Састанак у Општини: Наставиће развојне пројекте за још бољи живот Пљевљака


MPRR MPRR

На претходно одржаном састанку са менаџментом локалне управе на челу са Мирком Ђачићем, размотрена је ситуација са јавним финансијама локалне управе, као и могућности за ефикасније постизање њихове одрживости. Констатовано је и да су пројекти реализовани у претходном периоду у циљу унапређења градске инфраструктуре, урбаних садржаја и руралне инфраструктуре наишли на позитиван одговор грађана, те да ће се заједнички и у партнерству наставити активности на развојним пројектима у циљу даљег економског развоја, отварања нових радних мјеста и побољшања квалитета живота свих грађана Пљеваља. 
Симовић је, између осталог, сугерисао јачање административних капацитета за коришћење прекограничних и ИПА пројеката, гдје се у континуитету отварају значајне могућнсоти за локалне самоуправе. 




ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?