Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Бијелом Пољу: Сјевер може више, жели више и више му припада

Објављено: 06.06.2018. 19:00 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

Додјела рјешења о подршци пољопривредним произвођачима из Бијелог Поља, Берана и Петњице, по јавним позивима из Агробуџета за набавку нових грла стоке, прераду и одлагање стајњака, била је прилика за нови сусрет потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја Милутина Симовића са пољопривредним произвођачима са сјевера.

Симовић је тим поводом изразио задовољство због поновног сусрета и нове прилике за наставак дијалога и комуникације са произвођачима, која за резултат има повјерење и позитивне трендове у пољопривреди и развоју руралних подручја. “Јуче смо били заједно у Пљевљима, данас у Бијелом Пољу, као што ћемо то радити и у наредном периоду у осталим општинама. Једнако као што смо били у фебруару, марту, априлу и мају, настављамо комуникацију и у јуну и наредним мјесецима”, казао је Симовић.

MPRR MPRR

Он је истакао да је сектор пољопривреде највећи производни погон под отвореним небом у Црној Гори, у коме ради велики број домаћина и чланова њихових породица, а чији је посао захтјеван и континуиран током цијеле године. “Нема посебних прилика, ни потреба ни мотива за састајањима са пољопривредним произвођачима. То је наш редовни посао, континуиран, то је наша и професионална и људска обавеза. Да будемо на терену, да са вама подијелимо размишљања, дамо одговоре у односу на ваше захтјеве и пријаве за подршку, да дефинишемо нове циљеве и наша нова заједничка прегнућа“, поручио је Симовић из Бијелог Поља.  

За потпредсједника Владе порука охрабрења и додатне обавезе и одговорности према Бијелом Пољу, Пљевљима, и цијелом сјеверу, јесте чињеница да су грађани јасно препознали путеве напретка. „Јасно је да сјевер може више, жели више и да му више и припада. На трагу те одговорности, Влада ће бити додатно посвећена сјеверу Црне Горе, са основним заједничким циљевима - да заједно и одговорно, са локалним управама, предузетницима и вриједним домаћинима допринесемо отварању радних мјеста, да обезбиједимо конкуретнију економију, свуда гдје се ствара нова вриједност и подиже квалитет живота грађана“, казао је Симовић.

MPRR

У Бијелом Пољу су уручена рјешења за подршку за набавку стоке, одлагање стајњака и прераду за произвођаче из те општине, Берана и Петњице. Укупна вриједност одобрених инвестиција износи 2 милиона еура, за коју ће од Министарства пољопривредници добити бесповратну подршку у износу нешто више од милион еура. Само из Бијелог Поља 47 корисника је добило бесповратну подршку у износу од више од 225 хиљада еура.

Симовић је казао да је охрабрен и позитивним трендовима који се биљеже када су у питању резултати јавних позива. „На нивоу Црне Горе сточни фонд ће бити увећан за 625 грла крупне стоке и 2200 ситне, што значи да се из године у годину повећава.

Симовић је са пољопривредницима подијелио и задовољство због охрабрујућих прелиминарних резултата јавног позива за подршку примарној производњи кроз ИПАРД. „Ускоро ћемо представити резултате ИПАРД позива, али већ сад можемо рећи да смо више него задовољни, посебно ако знамо каква су упоредна искуства других земаља у коришћењу ЕУ фондова. Из Бијелог Поља, добили смо значајних 72 захтјева пољопривредника који желе да искористе тај значајан подстицај“.

„Настављамо са реализацијом ИПАРД-а, јавних позива из Агробуџета, директних плаћања и свих других програма из Агробуџета за 2018 који је био финансијски издашнији и садржајнији. Такав тренд раста подршке вјерујем да ће бити и у наредним годинама. То нас води напријед. Ваш рад, прегалаштво, потреба да живите од свог рада, а обавеза Владе и локалних самоуправа да вам помогнемо, да постанете конкуретнији, да постанете дио породице европских фармера и имате подстицаје какве они имају“, поручио је Симовић, понављајући да се наставља конитуирани дијалог у том правцу.

MPRR MPRR MPRR

Као резултат претходних дијалога, Симовић је казао да се одреаговало и на сугестије и поруке које су упућивали пољопривредници и грађани сјевера а поводом неодговорног односа концесионара према локалним путевима. „По доласку у Бијело Поље обишли смо сеоске путеве у Вранешкој долини и на терену се освједочили у каквом су стању. У значајном сте били у праву, чак на неким локацијама ситуација је лошија него што сте говорили. Дао сам налоге и вјерујем да ће то концесиоанри озбиљно схватити. Обићићемо и остале концесионаре, јер нешто што се деценијама градило као што је локална инфраструктура не може се уништавати због неодговорности појединаца. Јуче смо започели активности на сређивању тог стања, и инсистираћу да томе да концесионари озбиљно схвате своју обавезу у одржавању путева и уопште поштовању обавеза из концесионих уговора“, поручио је Симовић.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?