Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Отворена друга Балкан.цом конференција

Објављено: 06.06.2018. 20:14 Аутор: Министарство економије
Влада Црне Горе ради на премошћавању дигиталног јаза у односу на земље Европске уније имплементацијом Стратегије развоја информационог друштва до 2020. године. Наша визија је да нове генерације услуга буду географски доступне и економски приступачне свим нашим грађанима, без обзира у ком дијелу државе живе и чиме се баве, казао је државни секретар у Министарству економије Милан Срзентић.

Ministarstvo ekonomijeСрзентић је данас отворио другу по реду Балкан.цом конференцију која се под називом „Цлосинг тхе Дигитал Гап“ до 08. јуна одржава у Подгорици. Конференција се бави изазовима у развоју електронских комуникационих мрежа, а окупља еминентне међународне стручњаке из свијета науке, иновација и бизниса.
 
„Наш регулаторни оквир у области електронских комуникација усклађен је са правним тековинама ЕУ, а наши напори усмјерени су ка стварању стабилног и транспарентног инвестиционог амбијента који ће допринијети поједностављењу процедура и смањењу трошкова изградње мрежа нове генерације. Влада ради и на имплементацији осталих стратешких циљева, који се тичу развоја дигиталних вјештина и људског капитала, повећања сајбер безбједности, развоја услуга е-управе, е-здравства и е-образовања“, казао је Срзентић.

„Сама тема овогодишње конференције указује на свијест о постојању дигиталног јаза у свим економијама Западног Балкана, али истовремено и на неопходност да дигитализација буде један од развојних приоритета на регионалном и националном нивоу“, казао је Срзентић.

С обзиром на чињеницу да процес дигитализације у земљама ЕУ напредује све већом динамиком, то значи да нама на Балкану више није довољно само пратити ритам Европе. 
„Да би смањивали разлику, наш напредак мора ићи бржим темпом. То чини наш задатак још изазовнијим и то је разлог из којег је наша потреба за комуникацијом и размјеном знања и искустава у тзв. „4. индустријској револуцији" већа него икад“, казао је Срзентић.

„Важно је нагласити да све радимо не само на локалном, већ и на регионалном нивоу у оквиру вишегодишњег Акционог плана регионалног економског простора, под окриљем Берлинског процеса, заједно са другим економијама Западног Балкана. На тај начин ми потврђујемо нашу поузданост као партнера свим земљама у региону када је у питању економско и дигитално повезивање“, казао је Срзентић.

Након прве конференције одржане у Тирани прошле године, конференција Балкан.цом другу годину окупља истраживаче из академских кругова, истраживачких центара и ИЦТ индустрије из цијелог свијета. Један од покретача и оснивача ове конференције је професорица на Универзитету Црне Горе Милица Пејановић-Ђуришић.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?