Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НАЦ: Бошковић на сесији посвећеној НАТО политици одбране и одвраћања

Објављено: 07.06.2018. 23:00 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић учествовао је данас у Бриселу, током састанка Сјеверноатлантског савјета (НАЦ) на нивоу министара одбране НАТО земаља, на сесији посвећеној НАТО политици одбране и одвраћања.

Он је том приликом истакао да је Црна Гора препознала значај система колективне безбједности, да активно подржава напоре Алијансе у пројектовању стабилности, као и спремност да допринесе Алијанси у очувању интегритета својих територија, посебно на њиховим источним границама. Бошковић је најавио допринос Црне Горе НАТО ојачаном присуству на Истоку (еФП), у сарадњи са земљама савезницама, Канадом и Словенијом.

Министар је подијелио став осталих савезника о значају усвајања новог модела НАТО командне структуре, прецизирајући да су Формацијом Војске Црне Горе предвиђена четири мјеста, од којих су у Монсу и Напуљу попуњена, док ће преостала два бити до краја текуће године.

Министар је имао одвојене сусрете са министрима одбране Бугарске и Италије, Красимиром Каракачановим и Елизабетом Тренто
  
Бошковић и Каракачанов потписали су Протокол о сарадњи два министарства одбране у области војног образовања и обуке. Бошковић је изразио увјерење да ће се одбрамбена сарадња двије земље у својству НАТО савезница значајније унаприједити у будућем периоду. Он је истакао значај регионалне сарадње, наглашавајући да једино заједничким напорима и промовисањем евроатлантских вриједности можемо допринијети изградњи стабилног и просперитетног региона. Бошковић се осврнуо и на позитивне импликације бугарског предсједавања Европском унијом за регион Западног Балкана, наглашавајући да Црна Гора наставља интензивно спровођење реформи у свим секторима, са циљем пунопавног чланства у Европској унији.

Каракачанов је истакао значај црногорског успјеха на евроатлантском путу, не само за регион Западног Балкана, већ и за цијелу Југоистшчну Европу. Он је нагласио да ће Република Бугарска пружити свеобухватну подршку Црној Гори и на њеном путу ка Европској унији. 

Бошковић и Тренто су разговарали о моделима унапређења сарадње и заједничких активности Црне Горе и Италије у оквиру система колективне безбједности. Министар је још једном изразио захвалност на учешћу Ваздухопловних снага Италије у мисији заштите ваздушног простора Црне Горе, која је почела 5. јуна. Он је казао да Министарство одбране тпосебну пажњу посвећује кадровској политици и стварању мале, али ефикасне војске, спремне да одговори на све националне и међународне задатке. Он је истакао значај школовања наших кадета на војним академијама у Италији.

Састанак НАЦ на нивоу министара одбране одржава се у свјетлу предстојећег НАТО Самита, који се 12. и 13. јула одржава у Бриселу. Актуелни састанак је прилика да Црна Гора представи остварене резултате у претходном периоду, посебно у контексту безбједносних изазова са којима се суочава цијела Алијанса. 

mod mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?