Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 80. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću




Влада Црне Горе је, на данас одржаној 80. сједници којом је Предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Приједлог закона о Завршном рачуну Буџета Црне Горе за 2017. годину.

Према прелиминарним подацима Завода за статистику у 2017. години остварена је стопа реалног раста бруто друштвеног производа од 4,4 одсто, а процјењује се да је БДП остварен у номиналном износу од 4.237,00 милиона еура. У дискусији је наглашено да Влада има објективне разлоге за задовољство постигнутим резултатима у остварењу програмских циљева током прошле године, упркос бројним ризицима и неповољном амбијенту са којим се суочила на почетку мандата. Оцијењено је да је Влада, фокусирајући се на одржив и инклузиван економски раст који ће допринијети смањењу развојног јаза земље у односу на просјек ЕУ и повећању квалитета живота свих њених грађана, успјешно спровела низ мјера за јачање макроекономске фискалне и финансијске стабилности земље, као и мјера економске политике усмјерених на рјешавање структурних проблема у економији, односно отклањање кључних препрека за унапређење конкурентности земље и повећање потенцијалног привредног раста на средњи и дуги рок.

Укупна јавна потрошња у 2017. години износила је 2.012,5 милиона еура и чини 47,48 одсто БДП-а. Текућа јавна потрошња (укупна јавна потрошња умањена за укупне капиталне издатке) износила је 1.714,46 милиона еура, односно 40,46 одсто БДП-а.

Текући приходи са примицима од повраћаја датих кредита и донацијама у 2017. години износили су 1.566,27 милиона еура, што чини 36,96 одсто БДП-а. Порески приходи централног буџета већи су 9,55 одсто у односу на претходну годину или 84,63 милиона еура.

Готовински дефицит буџета за 2017. годину износи 236,86 милиона еура и чини 5,59 одсто БДП-а. Уколико се буџетска потрошња умањи за издатке за развојне пројекте, остварен је готовински суфицит од 51,02 мил. € или 1,2 одсто БДП-а, што указује да су текући издаци финансирани из текућих прихода, чиме је испуњен и један од главних циљева дефинисаних Фискалном стратегијом. Нето државни дуг на крају године износио је 2.556,98 милиона еура или 60,34 одсто БДП-а.

Закључујући дискусију, предсједник Марковић је оцијенио да је 2017. година била врло успјешна, али и упозорио да се и у наредном периоду мора водити рачуна о балансу приходне и расходне стране Буџета, те да се неће толерисати нерационална и неоправдана потрошња јавних средстава.

Утврђен је Приједлог закона о признавању професионалних квалификација за обављање регулисаних професија. Доношење Закона ће омогућити лицима која су своје образовање стекла у иностранству да се запосле у нашој држави под истим условима као и црногорски држављани. Такође, закон обезбијеђује да професионалне квалификације за обављање регулисане професије стечене у Црној Гори буду вредноване и у Европској унији. Констатовано је да ће се доношењем овог Закона заокружити цјелокупан систем признавања иностраних квалификација.

Влада је донијела Одлуку о броју студената за упис у прву годину основних студија Универзитета Црне Горе за студијску 2018/2019. годину који се финансирају из Буџета Црне Горе и дала сагласност на Конкурс за упис студената у прву годину основних студија Универзитета Црне Горе за студијску 2018/2019. годину. Конкурсом је за упис у прву годину основних студија предвиђено 3. 501 мјесто за студенте који ће се финансирати из Буџета. Влада је сагласна са приједлогом Универзитета Црне Горе да се, ради имплементације принципа афирмативне акције, повећа укупан број мјеста на сваком студијском програму за 1 одсто за лица са инвалидитетом и припаднике мањинске заједнице Рома и Египћана.

Донијета је Одлука о броју студената за упис у прву годину основних студија на Факултету за црногорски језик и књижевност за студијску 2018/2019. годину који се финансирају из Буџета Црне Горе и дала сагласност на Конкурс за упис 40 студената.

Усвојена је Анализа ефикасности функционисања система извршења (јануар 2017 – децембар 2017) и задужено Министарство правде да настави континуирано прати ефикасности функционисања система извршења.

Анализа, која садржи оцјену стања ефикасности система извршења код јавних извршитеља и судова, извршења без учешћа суда или јавног извршитеља, као и надзор над законитошћу рада јавних извршитеља, показала је значајан раст ефикасности што је једно од привемених мјерила за преговарачко поглавље 23.

У дискусији поводом ове тачке оцијењено је да је реформа система извршења, којом су уведене радикалне промјене у институционалном оквиру и структури извршног поступка, дала резултате. Предсједник Владе је указао на чињеницу да је по увођењу концепта нотаријата и извршитеља нотаријат одмах добро заживио, док је у систему извршења било почетних изазовам недоумица и притисака да се одустане од тог рјешења. Данас видимо да је институт заживио и да даје ефекте за шта постоје два разлога: добра нормативна поставка рјешења и одлучност Министарства правде да јасним и приступом и непраштањем злоупотреба потврди опредјелјеност и способност Државе да стане иза новог концепта који је увела – закључио је Премијер.

Влада је утврдила Нацрт Државне студије локације „Дио сектора 66 - модули ИВ и В“ Велика плажа с Програмом одржавања Јавне расправе. Тим поводом задужено је Министарство одрживог развоја и туризма да организује јавну расправу у трајању од 15 дана и да након тога, припреми и Влади достави Приједлог Државне студије локације

Донијет је Акциони план за спровођење Стратегије регионалног развоја Црне Горе за период 2014-2020. година, за 2018. годину. За спровођење Стратегије у 2018. години планирана су улагања укупне вриједности од 794.891.344 еура. У структури извора финансирања доминантна су средства државног буџета – 41 одсто, при чему се у оквиру ових средстава највећа инвестиција односи на наставак изградње ауто-пута Бар-Бољаре, дионица Смоковац-Маташево, која у 2018. години износи 199.273.000 еура. План је базиран на три кључна приоритета развоја на националном нивоу, који су дефинисани Стратегијом - постизање паметног, одрживог и инклузивног раста, који су даље организовани кроз секторски приступ. За сваку приоритетну област, на нивоу сва три региона, дефинисане су мјере које садрже конкретне активности, програме и пројекте потребне за остваривање Стратегије регионалног развоја у датој области. Од планираних улагања за Сјеверни регион је опредијељено 418,9 милиона еура (53 одсто), за Средишњи регион 193,4 милиона (24 одсто) и за Приморски регион око 182,5 милиона еура (23 одсто).

Влада је усвојила Информацију о прихватању додатних одредби Европске повеље о локалној самоуправи.

Усвојена је Информација у вези са Захтјевом компаније „Карисма Хотелс Адриатиц Монтенегро“ за давање сагласности за успостављање хипотеке првог реда над објектима ХТП „Улцињска ривијера" АД, Улцињ, у складу са чланом 7.6.4 Уговора о закупу. Имајући у виду уговорне могучности, као и цјелокупну документацију, са Извјештајем Контролора инвестиције (Прицеwатерхоусе Цооперс), која потврђује да се реализација пројектних активности на терену одвија у складу са Инвестиционим програмом у погледу динамике и висине уложених средстава, Влада је у својству Закуподавца дала сагласност на Захтјев компаније „Карисма Хотелс Адриатиц Монтенегро“.

У Усменој информацији о цијенама нафтних деривата Влада је информисана да на глобалном тржишту за сада нема назнака даљег раста цијене енергената.

Влада је размотрила и усвојила Предлог за додјелу средстава породици Виолете и Симона Гојчевић из Подгорице поводом рођења троје дјеце и задужила Министарство финансија да из Текуће буџетске резерве породици Гојчевић уплати износу од 6.000,00 еура. Тиме је настављена пракса, коју је на почетку мандата увео премијер Душко Марковић, да Влада симболичном помоћи честита сваке тројке у Црној Гори.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
     
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?