Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Неће бити новог раста цијена горива у Црној Гори

Објављено: 07.06.2018. 18:56 Аутор: Министарство економије
Према тренутним процјенама Министарства економије не постоје услови за корекцију цијена нафтних деривата у Црној Гори у смислу њиховог повећања, информација је с којом је Министарство упознало чланове Владе на данашњој сједници.

Услова за повећање цијена нема с обзиром на чињеницу да је на Платтс котацијама, након наглог скока, забиљежена нормализација цијена, као и стабилан тренд кретања курса ДОЛАР/ЕУРО, у односу на посљедње информисање Владе Црне Горе о њиховом кретању 31. маја ове године.

Тренутним стањем на свјетској берзи потврђена је тадашња процјена Владе да се даљи раст цијена нафтних деривата у Црној Гори не очекује и да улазимо у период стабилности.

Посљедња два дана обрачунског периода, односно 07. и 08. јун, даће прецизну информацију да ли је цијена неког од нафтних деривата пала више од 5 % и да ли ће се тиме стећи услови за корекцију у смислу снижавања цијена.

Постојећим начином обрачуна максимално дозвољених цијена нафтних деривата, дефинисаним Уредбом о начину формирања максималних малопродајних цијена нафтних деривата, услов за корекцију цијене је разлика у обрачунском периоду у износу од ± 5 %. У овом тренутку не постоје услови за корекцију цијена, с обзиром на то да је досадашња разлика у обрачунском периоду:

 За БМБ 98 – 3,53 %,
 За БМБ 95 – 3,74 %,
 За Еуродизел – 3,63 %,
 За Лож уље – 3,18 %.

Влада Црне Горе ће наставити да прати кретања цијена нафтних деривата на свјетској берзи, а Министарство економије ће бити у сталној комуникацији са црногорским привредницима, чију одлуку да не повећавају цијене производа и услуга поздравља.

У складу са Уредбом, обрачун максимално дозвољених вриједности нафтних деривата Министарство економије врши сваког другог понедјељка за претходних 10 радних дана. Наредни обрачун ће се обавити 11. јуна, а евентуално измијењене вриједности нафтних деривата важиће од 12. јуна 2018. године.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?