Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Бошковић са колегама из Сјеверноатлантског савјета о унапређењу међународног мира и стабилности

Објављено: 08.06.2018. 18:22 Аутор: мод
Министар одбране мр Предраг Бошковић је на састанку Сјеверноатлантског савјета (НАЦ), који се одржава у Бриселу казао да Црна Гора пружа пуни допринос процесу потпуне интеграције у систем колективне безбједности, у наставак започетих реформи одбрамбеног система, те у очување стабилности у региону.

На састанку у Бриселу, министри земаља чланица НАТО разговарали су данас и о мисији Ресолуте Суппорт у Авганистану. Том приликом, позитивно су оцијењени напори авганистанских снага безбједности, као и земаља савезница у процесу изградње трајног мира у тој земљи. Министри су се сложили да је у Авганистану и даље неопходно присуство међународних снага, нарочито у домену борбе против тероризма и екстремизма.

Министар Бошковић је истакао да ће Црна Гора и даље доприносити мисији Ресолуте Суппорт, уз најављено јачање бројчаног присуства припадника Војске Црне Горе. 
  
Данас су разматране могућности интензивирања сарадње НАТО и ЕУ у имплементацији мјера прописаних Заједничком декларацијом НАТО и ЕУ из 2016. године, уз закључак да је она кључна за стабилност евро-атлантског региона. Речено је да позитивне примјере сарадње у областима борбе против тероризма, сајбер одбране и хибридних пријетњи треба примијенити и на остале области и циљеве из Декларације.

Министар Бошковић је имао је одвојене сусрете са министрима одране Летоније, Рејмондсом Бергманисом, Канаде, Харџитом Сајаном и Турске, Нуретином Цаниклијем.

Са Бергманисом је исказана отвореност за унапређење сарадње у областима од обостраног интереса. Бошковић је информисао летонског колегу да Црна Гора разматра могућности доприноса НАТО мултинационалним борбеним групама, од којих је једна стационирана управо у Летонији. Бергманис је нагласио да ће Летонија, као земља домаћин НАТО борбене групе, подржати евентуалну одлуку Црне Горе да допринесе савезничким напорима у оквиру НАТО ојачаног присуства на Истоку.

У разговору са Сајаном, потврђена је спремност за унапређење одбрамбене сарадње у домену колективног система безбједности, посебно кроз најављено учешће припадника Војске Црне Горе у НАТО ојачаном присуству на истоку (еФП) у оквиру мултинационалне групе под вођством Канаде.

Тема разговора са Цаниклијем била је будућност Западног Балкана у евроатлантским структурама. Потврђено је да постоји широк спектар могућности јачања сарадње између два одбрамбена ресора, уз констатацију да у том циљу Споразум о сарадњи у области војне индустрије између влада двије земље представља добру основу. 
  
Генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић, састао се са политичким директором за НАТО и ЕУ Министарства одбране Републике Албаније, Ђерђом Метхоџом

Ивановић је изразио задовољство сарадњом двије сусједне земље у домену одбране и истакао да она представља примјер трајног пријатељства и континуитета квалитетне сарадње на свим нивоима. Он је истакао да чланство Црне Горе у НАТО представља додатни подстицај за учвршћивање досадашње одбрамбене сарадње двије земље, посебно на плану усавршавања и обуке између нашег Министарства одбране са Академијом за одбрану у Тирани. 

Истакнут је и значај заједничке заштите ваздушног простора, али и регионалних иницијатива, као платформе за јачање међусобног повјерења и проналажење модалитета за суочавање са свим облицима безбједносних пријетњи.

mod mod mod mod mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?