Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Јановић отворио конференцију о Европској перспективи Западног Балкана и сарадњи младих

Објављено: 08.06.2018. 18:36 Аутор: Министарство спорта

Будва, 08. јун 2008. - ,,Влада Црне Горе, укључујући и Министарство спорта, у континуитету пружају отворену и недвосмислену подршку Берлинском процесу, док цивилно друштво у Црној Гори, а посебно млади, показују велику заинтересованост и изузетно конструктиван приступ у реализацији и постизању заједничког циља, зацртаног 2014. на Самиту предсједника Влада земаља Западно- балканске шесторке у Берлину”- поручио је министар спорта Никола Јановић, отварајући у Будви, једнодневну конференцију о Европској перспективи Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса и сарадњи младих –РYЦО. 

Посебно смо, како је рекао, поносни на чињеницу да је Црна Гора прва држава која је испунила сва три услова за успостављање Регионалне канцеларије за сарадњу младих, па смо тако и прва земља у региону која је јула прошле године, у Подгорици отворила и Локалну канцеларију Регионалне канцеларије за сарадњу младих. ,,Отварање те канцеларије представља додатни подстрек за развој мобилности младих, како на националном, тако и на регионалном нивоу, њихову бољу повезаност и сарадњу”- оцијенио је Јановић и нагласио да је путем првог конкурса Регионалне канцеларије за сарадњу младих подржано 15 организација из Црне Горе, које су, или водеће, или партнерске у тим пројектима. 

Ministarstvo sporta
Јановић је казао да Министарство спорта врло посвећено ради на креирању услова за охрабривање младих да се организују, исказују своје идеје и креативност кроз пројекте и активности подржаних путем годишњег Конкурса Министарства за финансирање и суфинансирање пројеката омладинских организација, такође подсјећајући, да је у 2018. за финансирање пројеката из буџета министарства опредијељено три пута више средстава у односу на 2017. што, како је рекао, довољно говори о ,,одлучној намјери Министарства спорта и Владе Црне Горе, да допринесемо унапређењу активизма младих у Црној Гори у свим сферама друштвеног живота“. 

Имајући у виду бројне изазове у области креирања и спровођења омладинских политика и побољшања положаја младих, министар спорта апострофирао је да је потребно континуирано радити на развоју интерсекторске сарадње на свим нивоима, како би се што боље искористили механизми и могућности које Европска унија, међународне организације и Владе Западно-балканске шесторке у блиској сарадњи са организацијама цивилног друства, пружају у циљу повећавања учешћа младих у свим сферама друштвеног дјеловања. 

Ministarstvo sporta

,,Процес укључивања младих је двосмјеран и у великој мјери зависи од њиховог интересовања и воље да се активно укључују и доприносе побољшању сопственог положаја. Министарство спорта ће, у сарадњи са свим домаћим и међународним актерима у наредном периоду наставити да ради на унапрјеђивању постојећих механизма подршке младима, али и на развијању нових модела који ће, свакако, подразумијевати њихово активно учешће”- закључио је министар Јановић и захвалио Мисији ОЕБС-а у Црној Гори и фондацијама Конрад Аденауер и Роберт Шуман, на подршци у организовању конференције, која како је рекао, доприноси јачању регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса.

На отварању конференције која је будванском хотелу ,,Сплендид” окупила више од педесет представника домаћих и страних партнера, надлежних за спровођење омладинске политике на националном и регионалном новоу, као и представника РYЦО-а, говорили су и предсједник Борда директора Фондације Роберт Сцхуман Јеан-Доминиqуе Гиулиани, директор Представништва Фондације Конрад Аденауер за Србију и Црну Гору Норберт Бецкманн-Диеркес, шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Њ.Е. Марyсе Давиет, амбасадор Савезне Републике Њемачке у Црној Гори Њ.Е. Ханс Гüнтхер Маттерн и амбасадорка Републике Франсуске у Црној Гори Њ.Е. Цхристине Тоудиц


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?