Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић: Проактивно дјеловање Црне Горе на плану сузбијања радикализма и насилног екстремизма који води ка тероризму

Објављено: 08.06.2018. 19:24 Аутор: МУП
Црна Гора, пратећи своје опредјељење да буде дио европске и еуроатлантске породице, али и приоритет да својим грађанима и странцима који у њој бораве пружи сигурност, проактивно дјелује у правцу сузбијања радикализације и насилног екстремизма, а потврда за то су активности спроведене на овом плану, поручио је државни секретар у Министарству унутрашњих послова, Драган Пејановић, на дводневном скупу регионалне мреже националних координатора Западног Балкана за спровођење Стратегије за сузбијање насилног екстремизма, који се одржава у Прагу.

MUPДржавни секретар Пејановић најавио је да ће Национални међуресорски оперативни тим у наредном периоду приступити изради нове Стратегије сузбијања насилног екстремизма и пратећег акционог плана, а у фокусу новог стратешког документа наћи ће се низ превентивних активности у циљу квалитетнијег разумијевања овог феномена, раног препознавања проблема, те реинтеграције повратника и дерадикализације. Овај приступ, како је појаснио државни секретар Пејановић, подразумијева укључивање већег броја институција као и друштвених субјеката који не припадају државном апарату - академске заједнице, вјерске заједнице, посланичких клубова, медија, НВО-а као и привредног сектора.

Додатно је, како је казао државни секратар Пејановић, у сарадњи са цивилним сектором припремљена и Национална платформа за борбу против насилног екстремизма по узору на Мрежу ЕУ за подизање свијести о радикализацији, са идејом да се кроз тематске радне групе, на квалитетан начин размотре различити аспекти како дјеловања, тако и превенције, оцијени стање и предложе даљи кораци и активности на унапређењу борбе против свих видова екстремизма.

Захваливши ЕУ партнерима на континуираној подршци и помоћи нашој земљи у сузбијању ове појаве, и нарочито похваливши сарадњу у дијелу размјене оперативних података, размјене искустава, обука и иницијатива, Пејановић је подсјетио да је Црна Гора земља која је најмање погођена овом појавом у региону, али и поручио да ће наша земља у наредном периоду наставити да предузима даље активности, у складу са актуелним стањем у земљи и окружењу, као и изазовима на глобалном плану.

Цјелокупно излагање државног секретара Пејановића можете преузети овдје
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?