Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Раст спољне трговине са Кином пружа нове могућности за наша предузећа

Објављено: 08.06.2018. 20:29 Аутор: Министарство економије
У оквиру механизма 16 + 1, и уопште сарадње са Кином, кључне препоруке и фокус интересовања су свакако сектори трговине и инвестиција. Кинеско тржиште је изузетно велико у поређењу са нашим системом и раст спољне трговине са Кином доприноси размјени производа и услуга, јачању пословног сектора и пружа нове могућности, посебно за извозна предузећа“, казао је генерални директор у Министарству економије за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић.

Ministarstvo ekonomijeГД Бабић и државни секретар у Министарству економије Никола Вујовић учествовали су на ИИИ Министарској конференцији за економску и трговинску сарадњу НР Кине и земаља Централне и Источне Европе у оквиру Механизма 16+1, која је одржана у Нингбоу у Кини.

Бабић је казао да је евидентно да је све више кинеских компанија присутно на европском тржишту и да би тај тренд требало да буде настављен унапређењем сарадње, стварањем могућности на тржишту и креирањем пословног окружења у складу са потребама кинеских инвеститора.

„Осим тога, потребно је и олакшати сарадњу између пословног сектора земље домаћина и Кине, кроз размјену искустава и знања“, казао је Бабић.
Према његовим ријечима, Црна Гора биљежи константан економски напредак и раст.

„Унапређењем пословног окружења, ми повећавамо конкурентност привреде и постајемо интересантно тржиште за кинеске инвеститоре“, казао је Бабић.

На конференцији разматрана је и Иницијатива за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне европе у области трговине услугама, као и Иницијатива за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне европе у области е-трговине.

Механизам 16+1, платформа је за сарадњу установљена априла 2012. Чине је Кина и 16 земаља централне и источне Европе. Платформа убризгава нови подстицај у сарадњи Кине са поменутим земљама.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?