Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Округли сто на тему: ,,Јачање социјалног дијалога у Црној Гори са освртом на Предлог закона о Социјалном савјету“

Објављено: 08.06.2018. 23:00 Аутор: мрсс

mrss

 

У Скупштини Црне Горе, у петак 8. јуна 2018. године, одржан је округли сто на тему: ,,Јачање социјалног дијалога у Црној Гори са освртом на Предлог закона о Социјалном савјету“, у организацији Одбора за здравство, рад и социјално старање.

У раду Округлог стола учествовали су предсједник Социјалног савјета и министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић, предсједник Одбора за здравство, рад и социјално старање Суад Нумановић, чланови Одбора, представници радних тијела Скупштине Црне Горе,  представници конституената Социјалног савјета и Сусанне Ниелсен, главни технички савјетник Тима за подршку ПДР и Канцеларије за Централну и Источну Европу ИЛО ЕСАП Пројекта.

Округлом столу присуствовали су генерални секретар Скупштине Црне Горе Александар Јовићевић и замјеница генералног секретара Марија Мирјачић.

 

Отварајући Округли сто, предсједник Одбора Суад Нумановић је рекао да је циљ да се кроз разговор приближи дјелокруг рада, мисија и циљ Социјалног савјета, значај социјалног дијалога у Црној Гори и Европској унији и нагласио да је Округли сто подршка социјалном дијалогу. Чланство у Европској унији је стратешки циљ  превасходно због интереса црногорских грађана и стварања услова за њихов европски стандард и  квалитет живота, истакао је Нумановић и подсјетио да је социјални дијалог у Црној Гори уставна категорија која је ближе дефинисана посебним законима, прије свега Законом о раду, Законом о Социјалном савјету и Законом о репрезентативности синдиката. Изражавајући увјерење да се уз сталну комуникацију са земљама у окружењу сви изазови који предстоје, могу подвести под неопходност социјалног партнерства када су у питању демократске промјене и развој.

Указујући на значај побољшања социјалног дијалога као компоненте Пројекта ЕСАП предсједник Социјалног савјета Кемал Пуришић нагласио је да се европски социјални дијалог препознаје као стуб европских социјалних модела. Социјални дијалог између Владе, организација послодаваца и запослених на свим нивоима је кључан за осигурање одрживог развоја, раста, радних мјеста и пословања предузећа, те стварање једнаких услова међународне конкурентности, квалитета радних мјеста и добрих политика запошљавања, нагласио је Пуришић.

Главни технички савјетник Тима за подршку ПДР и Канцеларије за Централну и Источну Европу ИЛО ЕСАП Пројекта Суссане Ниелсен поздравила је учеснике Округлог стола и дала подршку јачању социјалног дијалога. Представила је Пројекат ЕСАП - ,,Платформа за запошљавање и социјална питања“, који финансира Европска комисија, а заједнички га имплементирају  Међународна организација рада и Регионални савјет за сарадњу.

На Округлом столу презентовано је  јачање социјалног дијалога у Црној Гори - Предлог закона о Социјалном савјету, као и улога социјалног дијалога у ЕУ – Европски економски и социјални комитет.

У дискусији су учествовали посланици: Момчило Мартиновић, Ана Николић и Александра Вуковић, као и представници Социјалног савјета: Весна Симовић Звицер, Марина Вучићевић, Славиша Шћекић, Наташа Вукашиновић, Душко Зарубица, Вукашин Зоговић, Сузана Радуловић и Хасан Рамовић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?