Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Скупштини Одбор за здравство, рад и социјално старање једногласно подржао Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити и здрављу на раду

Објављено: 08.06.2018. 23:00 Аутор: мрсс

mrss

У петак, 8. јуна 2018. године одржана је сједница Одбора за здравство, рад и социјално старање  на којој је размотрен и једногласно подржан Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о  заштити и здрављу на раду.

У раду скупштинског одбора испред Министарства рада и социјалног старања учествовали су министар Кемал Пуришић и начелница Дирекције за заштиту и здравља на раду Данијела Шуковић.

Измјенама се домаће законодавство усаглашава са директивама Савјета Европе и Европског парламента које се односе на мјере за подстицање побољшања сигурности и здравља запослених на раду и о минималним захтјевима за заштиту и здравље на раду на привременим или покретним градилиштима, као и са стандардима Међународне организације рада.

Проширивањем обавеза пројектанта и инвеститора, прописује се обавеза одређивања једног или више координатора за заштиту и здравље на раду када радове изводе или је предвиђено да их изводе два или више извођача. Инвеститор мора да одреди координатора/координаторе за заштиту и здравље на раду посебно за фазу израде пројекта и посебно за фазу извођења радова.

У дискусији је констатовано да ће доношење Закона допринијети подизању нивоа заштите и здравља на раду кроз законску обавезу и одговорност релевантних субјеката у радној средини.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?