Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Достављање података за Водич о потрошњи горива и емисијама ЦО2 за моделе нових путничких возила која су доступна на тржисту Црне Горе за 2018. годину

Објављено: 11.06.2018. 19:56 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма обавјештава заинтересовану јавност да је у току ажурирање података за Водич о потрошњи горива и емисијама ЦО2 за моделе нових путничких возила која су доступна на тзисту Црне Горе за 2018. годину.

Водич о потрошњи горива и емисијама ЦО2 за моделе нових путничких возила која су доступна на територији Црне Горе за 2017 годину израђен је на основу Закона о животној средини („Сл. лист Црне Горе”, бр. 52/16) и Правилника о ближем садржају ознака, водича, постера, дисплеја и промотивне литературе и материјала о потрошњи горива и емисијама угљендиоксида из нових путничких возила („Сл. лист Црне Горе”, бр. 40/17 од 27.06.2017.).

Водич за 2017. годину израђен је прије доношења поменутог правилника на добровољној основи тако да не садржи податке свих увозника нових возила. Ради увида и бољег разумијевања свих детаља молимо да погледате предметни Водич за 2017. који се сада ажурира а који мозете преузети ОВДЈЕ.

Након доношења предметног правилника од стране Министарства одрживог развоја и туризма пракса достављања података министарству представља обавезу на годишњем нивоу.

Стога је неопходно да званични дистрибутери нових возила за потребе израде Водича за 2018 год, најкасније до петка, 18. јуна 2018, доставе податке о новим путничким возилима доступним на тржишту Црне Горе за 2018. годину.

Податке је потребно доставити искључиво у датој еxцел форми (примјер/темплате мозете преузети ОВДЈЕ) како би сви достављени достављени подаци имали унифицирану форму.

Такође наводимо неколико техничких појашњења:
• "Потрошња горива изражава се нумерички, са једним децималним мјестом, у литрима на сто километара (л/100км) а емисија угљендиоксида изражава се најприближнијим цијелим бројем у грамима по километру (г/км).
• Званични подаци о потрошњи горива и емисијама угљендиоксида су подаци у складу са сертификатом о хомологацији возила за тип возила или потврдом произвођача.
• Када се неколико варијанти и/или верзија наводи под истим моделом, за званичне податке о потрошњи горива и емисијама угљендиоксида узима се потрошња, односно вриједност емисија варијанте и/или верзије која има највећу потрошњу односно вриједност емисија у тој групи.

Податке је неопходно доставити г-дји Јелени Кривокапиц на сљедећу емаил адресу: ј.кривокапиц@мрт.гов.ме  

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?