Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мостар: Министарка Прибиловић на министарској конференцији „Добра управа на Западном Балкану“

Објављено: 12.06.2018. 19:40 Аутор: МЈУ

MJU

Министарка јавне управе Сузана Прибиловић учествовала је на министарској конференцији „Добра управа на Западном Балкану“.

„Реформа јавне управе је жив процес који треба да унаприједи конкурентност привреде и да, уз бригу о очувању фискалне одрживости, пружи квалитетне јавне услуге, уз мање трошкова. Тај процес, надаље, подразумијева стални притисак на запослене да се уз ефикаснији рад, уз ангажовање њихових посебних вјештина, и уз смањењем текућих буџетских трошкова одговори на захтјеве привреде и грађана“, казала је министарка Прибиловић на панелу“ Стартешки оквир за реформу јавне управе: Стање, изазови и будући планови“.

„Раст конкурентности, потреба фискалне одрживости и растући захтјеви за бољим јавним сервисима уз ниже трошкове су утицале да све земље чланице ЕУ спровеле или је у току процес оптимизације који се, у њиховим јавним управама, значајно разликује. Ти различити приступи, као и искуство које је Црна Гора имала у претходном периоду кроз имплементацију Плана реорганизације запослених у јавном сектору, били су нам и основа и орјентир да пажњу усмјеримо на мјере везане за буџет, дефинисање оквира јавног сектора у погледу процес оптимизације, управљање људским ресурсима, организациону структуру државне управе. Направили смо крупне кораке када је у питању даљи процес оптимизације, и вјерујем да ћемо дјеловањем из неколико праваца, кроз примјену краткорочних и дугорочних мјера, успјети да остваримо индикативне вриједности броја запослених до 2020 године, истакла је Прибиловић.

На Конференцији су учествовали министри задужени за јавну управу и финансије Западног Балкана с циљем да се ојача улога ових министарстава у региону, јер реформа јавне управе, заједно с владавином права и економским управљањем и даље је кључни приоритет у процесу проширења, као и питање од фундаменталног значаја за успјех у политичким и економским реформама и изградњи основе за примјену правила и стандарда ЕУ.

Конференција је, поред представника државних управа на високом нивоу који се баве реформом јавне управе, управљањем јавним финансијама и европским интеграцијама усмјерена на представнике Европске комисије (ДГ НЕАР и ДГ БУДГЕТ), ОЕЦД/СИГМА, уважене међународне организације, партнере и организације цивилног друштва.

Конференцију организује Регионална школа за државну управу (РеСПА) у сарадњи са Министарством правде Босне и Херцеговине. 

Министарство јавне управе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?