Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић: Појачане превентивне активности добар стратешки приступ у борби против насилног екстремизма

Објављено: 12.06.2018. 21:00 Аутор: МУП

У циљу ефикасне борбе против насилног екстремизма у свим његовим облицима и радикализације, Црна Гора унапређује рад свих релевантних националних субјеката, посебно у дијелу превенције, поручио је државни секретар Драган Пејановић отварајући данас радионицу на тему ,,Страни терористички борци – изазови и пријетње“ , која је организована у оквиру пројекта Канцеларије Уједињених нација за дроге и криминал (УНОДЦ) из Беча, а која се данас и сјутра одржава у Подгорици.

Државни секретар истакао је да Црна Гора кроз Иницијативу Западног Балкана за борбу против тероризма (WБЦТи), али и активностима у свим другим значајним регионалним, европским и глобалним иницијативама, потврђује своје опредјељење да допринесе очувању мира и стабилности, како у Црној Гори, тако у региону и шире. Такође, кроз пројекат “ Фирст лине” под покровитељством ЕУ, а у сарадњи са словеначким експертима, спроводе се активности и на локалном нивоу у циљу тјешње повезаности и подршке локалних заједница у борби против екстремизма.

Нагласио је да Црна Гора спроводи низ мјера и активности у циљу превенције и сузбијања насилног екстремизма и радикализације, посебно који воде ка тероризму, али подједнако и мјере на плану дерадикализације, рехабилитације и реинтеграције повратника, те да је стратешки оквир дефинисан Стратегијом сузбијања насилног екстремизма која се заснива се смјерницама Уједињених нација, приоритетима Европске уније и регионалним приоритетима у оквиру Процеса сарадње у Југоисточној Европи. Такође, у циљу унапређења капацитета на идентификацији безбједносно интересантних лица, што укључује и категорију страних бораца, у току су пројектне активности на имплементацији Напредног информационог система о путницима (АПИ), кроз који се обезбјеђују информације о путницима и њихова контрола на аеродромима, прије полијетања и прије слијетања авиона.

Државни секретар Пејановић подсјетио је и да је у сарадњи са невладиним сектором припремљена Национална платформа за борбу против насилног екстремизма по узору на Мрежу ЕУ за подизање свијести о радикализацији (Радицалисатион Аwаренесс Нетwорк - РАН).

Сходно прихваћеним стандардима и приоритетима, Црна Гора остаје отворена за сарадњу и заједничко дјеловање у превенцији, спречавању и сузбијању ове појаве, закључио је Пејановић.

У уводном дијелу радионице чији су предавачи истакнути експерти из ове области, посебно из држава Западне Европе које су директно погођене овом појавом (Велика Британија, Белгија, Данска, Грчка), присутнима су се, осим државног секретара Пејановића, обратиле и представница Делегације ЕУ у Црној Гори Пламена Халачева и представница УНОДЦ-ја Марија Лоренцо Собрадо.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?