Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

УНWТО: У фокусу дигитализација у туризму

Објављено: 13.06.2018. 15:32 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Свјетска туристичка организација Уједињених нација (УНWТО) фокусираће се на пет стубова развоја за период 2018-2019, а то су иновације и дигитална трансформација, инвестиције и предузетништво, образовање и запошљавање, безбједност на путовању и друштвена, културна и еколошка одрживост.

Како би се адекватно адресирали нови изазови и трендови у туризму и унаприједио пословни амбијент за овај сектор, Организација ће посебну пажњу посветити јачању иновација и дигитализације у том сектору, што ће довести до стварања нових пословних могућности, повећања улагања у туризам, те повећане конкурентности и одрживости сектора.

Ово је закључено на 63. сједници УНWТО комисије за Европу, одржаној у Прагу у периоду 11-13. јуна 2018. године. Сједницу УНWТО комисије за Европу свечано је отворио њен генерални секретар, Зураб Пололикашвили, а уводну ријеч дала је министарка регионалног развоја, Карла Шлечтова. Сједници су присуствовали високи представници 32 европске државе, као и представници приватног сектора и академске заједнице.

Радно предсједништво Комисије чине представници Хрватске, Литваније и Бугарске. Црну Гору, као земљу која копредсједава УНWТО Одбором за туризам и одрживост, представљало је Министарство одрживог развоја и туризма, односно шефица кабинета Милена Мијајловић.

Током састанка, Генерални секретар Зураб Пололикасхвили добио је подршку земаља чланица европског региона за приоритете који ће дефинисати рад организације у наредним годинама. Двије седмице раније, на састанку Извршног савјета, као кључног управљачког тијела УНWТО, прихваћени су приоритети и нова структура УНWТО.

На дневном реду Сједнице било је 11 тачака, а највише дискусије и анализа изазвала су питања развоја људског капитала, подстицање иновација у туризму, као и боље позиционирање туризма у националним, регионалним и међународним структурама.

У оквиру сједнице, одржана је и презентација и стратешка расправа на тему "Подстицање иновацијског екосистема и дигитализације у туризму", сагледавајући како европску туристичку индустрију учинити конкурентнијом кроз дигиталне алате и јачање дигиталних вјештина.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?