Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуновић на отварању Осме Регионалне ИПА конференција из области јавних набавки: Ефикасан систем јавних набавки доприноси успостављању одрживих и стабилних јавних финансија

Објављено: 13.06.2018. 18:40 Аутор: Министарство финансија

Министар финансија Дарко Радуновић је отворио Осму Регионалну ИПА конференцију из области јавних набавки, која се у организацији Управе за јавне набавке и СИГМА-е (Подршка унапређењу система државне управе у земљама Источне и Централне Европе) одржава данас и сјутра у хотелу Сплендид у Бечићима.

Министар  је указао да су у претходном периоду активности Министарства финансија биле доминантно усмјерене на припрему стратегијских докумената којима су утврђени циљеви и смјернице политика, чија имплементација треба да допринесе да систем јавних финансија буде одржив, чиме се доприноси и укупној макроекономској стабилности у земљи. Поред сета фискалних мјера којима ће у периоду до 2020. године настојати да стабилизују јавне финансије и доведу буџет у стање равнотеже и потом суфицита, посебна пажња се посвећује областима које доминантно доприносе смањењу јавних издатака.

Област јавних набавке, како је министар нагласио,  има вишеструку важност у једној економији. Са аспекта државе и буџета, ефикасна имплементација стандарда у јавним набавкама омогућава уштеде и трошковну ефикасност, што даје допринос успостављању одрживих и стабилних јавних финансија. Са аспекта привреде и бизниса, ефикасан систем јавних набавки смањује административне и трансакционе трошкове учесницима у поступцима и тиме доприноси интензивнијој економској активности у земљи.

Министар је изразио задовољство због чињенице да је једна од тема конференције посвећена електронским јавним набавкама, које, како је појаснио, омогућују транспарентнији и конкурентнији процес јавних набавки и значајно доприносе смањењу трошкова. “У овом контексту очекујем да ће и Црна Гора ускоро моћи да се похвали успостављањем оваквог е-сервиса. Вјерујем да ћемо са новим законским рјешењем бити корак ближе модерним стандардима у овој области”- поручио је министар Радуновић.

Захваљујући представницима СИГМА-е и Европске комисије на подршци нашој земљи у реформама области јавних набавки, министар је истакао да је конференција добра прилика за  размјену информација и умрежавање централних институција за јавне набавке из земаља коисница ИПА-е из региона и шире.

У наставку конференције, панелисти ће дискутовати на теме кључних приоритета за развој оквира одрживог система јавних набавки, професионализације и рационализације процеса јавних набавки кроз практичне примјере из СИГМА докумената, изградње капацитета централизованих набавки и могућности и изазова у систему електронских набавки.

Конференција је окупила високе званичнике из земаља СИГМА ИПА партнера који су одговорни за креирање и имплементацију реформи у јавним набавкама, ДГ ГРОW ЕК (Генерални директорат за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и МСП) и појединих националних експерата из земаља чланица ЕУ, као и представнике  међународних донатора који су активни у региону (ЕБРД, ЕИБ, Свјетска банка).


ПР СЛУЖБА

МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?