Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Трансанадолијски гасовод свечано пуштен у рад: Црна Гора корак ближа гасификацији

Објављено: 13.06.2018. 20:13 Аутор: Министарство економије
Трансанадолијски гасовод (ТАНАП), који ће допремати природни гас из Азербејџана преко Грузије и Турске до Европе, пуштен је у рад јуче, а гасовод су свечано отворили предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган и предсједник Азербејџана Илхам Алијев.

Ministarstvo ekonomijeСвечаности организованој у турском граду Ескишехиру присуствовала је и министарка економије Драгица Секулић и државни секретар Никола Вујовић.

Гасовод ТАНАП, вриједан 7,2 милијарди еура и дугачак 1,850 километара, дио је Јужног гасног коридора и повезује Каспијски басен са југоисточном Европом. То је пројекат који ће транспортовати гас од азербејџанског налазишта Шах Дениз 2 на Каспијском мору кроз Турску до Европе.

„Са овим пројектом, гас из Азербејџана ће први пут бити испоручен Европи. ТАНАП је важан не само због очувања енергетске безбједности, већ и због побољшања животног стандарда у земљама кроз које пролази“, казао је турски предсједник Ердоган, преносе агенције.

Почетак рада ТАНАП гасовода за Црну Гору значи корак ближе у правцу гасификације државе и могућности приближавања значајном тржишту гаса, имајући у виду чињеницу да је планирано да један крак гасовода прође и кроз Црну Гору.

Наиме, будући дио ТАНАП гасовода – Транс јадрански гасовод (ТАП), који би транспортовао гас из Турске преко Грчке и Албаније у Италију, једним својим краком - Јонско-јадрански гасовод (ИАП) у дужини од 511 км проћи ће кроз Албанију, Хрватску, Црну Гору и Босну и Херцеговину, чиме ће бити омогућена гасификација овог региона и отворена могућност за пласман сопственог гаса.

У претходном периоду, Министарство економије је интензивирало комуникацију са Министарством за инфраструктуру и енергетику Републике Албаније у циљу заједничког приступа имплементацији ИАП-а. У том смислу припремљена је заједничка апликација за израду Главног пројекта ИАП-а за Црну Гору и Албанију, за који је и одобрен грант у оквиру XВ позива WБИФ-а за израду идејног пројекта у износу од 2,5 милиона еура.

Такође, након Министарског састанка одржаног у Бакуу почетком ове године, потписано је Писмо намјере о оснивању пројектне компаније Јонско – јадранског гасовода, што ће бити сљедећи корак у читавом процесу.

Званичници Евопске комисије поздравилу су отварање ТАНАП гасовода и оцијенили да је ТАНАП стратешки важан за ЕУ и да представља кључну карику у побољшању енергетске безбједности.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?