Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић са директором Удруженог истраживачког центра: Стратегија паметне специјализације Црне Горе до краја године

Објављено: 13.06.2018. 22:24 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка науке Сања Дамјановић борави у Бриселу гдје се састала са Владимиром Суцхом, генералним директором Удруженог истраживачког центра – ЈРЦ. Кључна тема састанка била је Стратегија паметне специјализације, на чијој изради Црна Гора убрзано ради управо уз подршку тима ЈРЦ-а.

Директор Суцха је истакао у разговору да је Црна Гора највише одмакла у овом процесу и да вјерује да је крај године реалан датум за финализовање документа. Он је обећао и додатан експерски тим Црној Гори, средином септембра, који ће помоћи да се активности додатно убрзају.

Стратегија паметне специјализације је нови приступ економском развоју покренут од стране Европске уније и представља свеобухватну процјену капацитета, те таргетирање најконкурентнијих грана које имају иновативни потенцијал да омогуће убрзан економски и научни развој земље.

Министарка Дамјановић је искористила прилику да директора Суцху упозна са досадашњим активностима на успостављању Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи (СЕЕИИСТ), као и наредним корацима у циљу реализације овог регионалног пројекта.

Она је истакла да је регион био јединствен у избору опције, те да ће будући пројекат бити намијењен Хадронској канцер терапији, најсавременијој методи за лијечење великог броја врста канцера. Овај регион треба истраживачку инфраструктуру на највишем нивоу како би могао у перспективи постати конкурентан остатку Европе.

Током сусрета, министарка Дамјановић је говорила и о планираном успостављању тзв. клиничке мреже, која би омогућила будућим пацијентима да буду третирани од стране не само једног, већ интернационалног тима стручњака, односно онколога. С тим у вези, министарка је замолила ЈРЦ за подршку, имајући у виду да је ријеч о центру који своје институте има широм Европе и свијета. Уз то, на састанку је било ријечи и о приступу црногорских научника управо овим центрима, што ће, обећао је директор Суцха, у скоријем периоду бити могуће без било каквог додатног финансијског учешћа.

Раније данас министарка Дамјановић је учествовала и на састанку Регионалног савјета за сарадњу (РЦЦ), који је био посвећен креирању јединственог регионалног става о будућем новом оквирном програму за науку и иновације, под називом Хоризонт Европа, а који има за циљ да земље региона утичу на промјене будућег оквирног програма у корист Западног Балкана.

Предлог овог програма званично је презентовао комесар за науку и иновације Карлос Моедас, 7. јуна у Бриселу. Будући оквирни програм премашио је све досадашње цифре и за науку у Европи за период 2021/2027 предложено је читавих 100 милијарди еура, што је 20 милијарди висе у односу на текући Хоризонт 2020.

Министарство науке
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?