Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић и Парли о унапређењу сарадње у области одбране

Објављено: 13.06.2018. 23:10 Аутор: мод
Током боравка у Паризу, министар одбране Црне Горе мр Предраг Бошковић имао је званичан билатерални сусрет са министарком војске Француске Републике, Флоранс Парли (Флоренце Парлy). Тема састанка били су модалитети за унапређење сарадње двије земље у области одбране, а размијењена су и мишљења о савременим безбједносним изазовима.

Министар Бошковић је поручио да ће Црна Гора остати посвећена јачању сарадње са савезницима, као дио породице држава чији се односи заснивају на повјерењу и узајамној подршци. Апострофирао је улогу наше земље као промотера прозападних вриједности и Сјеверноатлантског савеза у региону, као и значај подршке коју је Француска Република пружила Црној Гори у реформи система одбране, досадашњу сарадњу у области ваздухопловства и морнарица двије војске, наоружања, учења француског језика, учешћа у мировним мисијама и кодификације.

Министар је навео да Црна Гора изузетно цијени видљиво присуство Француске у региону Западног Балкана, истакавши да „овај регион не може бити стабилан без јасне евроатлантске визије, као што ни Европа не може бити безбједна без пуне интеграције Западног Балкана“. Поручио је и да се једино заједничким напорима можемо изборити са безбједносним изазовима, те потврдио спремност Црне Горе за учешће у међународним мисијама и операцијама, како би допринијела глобалној безбједносној сцени, у циљу очувања мира и стабилности. Бошковић је упознао министарку Парли да Црна Гора интензивно ради на модернизацији војне опреме, што ће омогућити нашој Војсци да се равноправно са савезницима суочи са савременим безбједносним пријетњама, те да је Црна Гора одабрала систем колективне одбране као своју будућност, и опредијелила се за континуирано улагање у систем одбране, са циљем јачања интероперабилности својих снага.

Министарка Парли се захвалилиа црногорском колеги на посјети, изразивши задовољство постигнутим напретком и реформама у систему одбране Црне Горе, уз очекивање да ће и остале земље региона слиједити наш примјер. Нагласила је да је наша земља препозната као кредибилан савезник, те да ће пуноправно чланство Црне Горе допринијети стабилности међународне заједнице. Француска министарка се посебно фокусирала на безбједносне ризике и пријетње данашњице, те истакла да се савезници морају држати скупа, како би на прави начин сачували вриједности које баштине демократска друштва. Поручила је да ће Француска наставити да подржава Црну Гору, у циљу јачања њених капацитета у области система одбране и безбједности.

Саговорници су се сложили да постоји простор за интензивирање одбрамбене сарадње двије земље, те изразили спремност за јачање односа у предстојећем периоду, у домену заједничког интереса.

Министар Бошковић борави на сајму наоружања „Еуросаторy 2018“, који траје до 15 јуна у Паризу.

mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?