Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић уручио поклоне студентима Правног факултета: наши студенти се потврђују у свијету

Објављено: 14.06.2018. 18:51 Аутор: ПР служба
Знање наших ученика и студената се по правилу потврђује свуда у свијету, рекао је министар просвјете др Дамир Шеховић током разговора са деканом Правног факултета УЦГ Велимиром Ракочевићем и тимом студената овог факултета, који се пласирао у финале изузетно престижног Међународног такмичења у области привредног права и људских права у Лондону. Чланови тима били су Симона Јовановић, Стефан Ђуровић, Ана Вукчевић и Марија Весковић. Састанку на коме је нашем тиму Шеховић уручио и поклоне, присуствовала је и руководитељка такмичења Катарина Бошковић.

Током разговора студенти су појаснили да је конкуренција на такмичењу била велика, с обзиром на то да је учествовало 230 факултета из читавог свијета. Како су нагласили, таква конкуренција чини још значајнијом чињеницу да су се пласирали међу најбоља три тима у Европи, заједно са Француском и Великом Британијом. Истакли су и да су већ другу годину заредом студенти Правног факултета међу најбољима на овом такмичењу, јер су прошле године освојили прво мјесто у усменом наступу, а добили су и признање за писмене поднеске.

Министар Шеховић рекао је да је овакав пласман наших студената још један доказ поруке коју Министарство просвјете шаље, а то је да нити једно занимање није само по себи добро, већ само начин на који се ми бавимо њиме: „Чујемо често су правници суфицитарно занимање, а ево већина вас већ ради и завршава студије, а постижете и овакве успјехе. Цијеним да је то потврда поруке које смо слали и када је ријеч о средњим стручним школама: Не тежите изврсним занимањима, јер таквих нема, већ изврсности у обављању било ког занимања за које имате афинитета“.

Декан Ракочевић је рекао: „Посебан успјех је и чињеница да су се дјеца тако добро пласирала у такмичењу које се организује на енглеском језику и уз конкуренцију којој је скоро искључиво енглески језик матерњи. Ја сам најпоноснији декан јер имамо несумњиво бриљантне студенте.“

Састанак је закључен поруком министра да је Министарство отворено за подршку студентима у неком од наредних такмичења, док су декан и студенти нагласили да је важно да Министарство настави са подршком талентима.

Такмичење се састоји од израде тужбе и одговора на тужбу, као и у симулацији расправе на рочишту пред надлежним судом у Великој Британији, на основу задатог случаја из области привредног права и људских права. Природа овогодишњег правног проблема је, поред познавања привредног права и људских права, захтијевала владање још неким правним дисциплинама, попут: грађанског права, радног права, облигационог права, међународног права, права Уједињених нација, права ЕУ и праксе Европског суда за људска права у Стразбуру. Припреме студената за ово међународно такмичење је спровела студентска организација Правног факултета УЦГ – АДАМАС.

Студенти су се за такмичење припремали више мјесеци под руководством тренера тима Сење Божовић - адвокатице, Марије Стојановић - адвокатског приправника и Катарине Бошковић - руководиоца такмичења и вође прошлогодишњег побједничког тима. Помоћ у припреми студената дали су и помоћни тренери, адвокатски приправници Јасна Велимировић и Милана Томић. Чланови помоћног такмичарског тима били су Милица Божановић, Матија Вујичић, Анђела Дабовић, Александра Жижић и Ксенија Симовић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?