Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 81. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

       

Влада Црне Горе је на 81. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Приједлог закона о процјени утицаја на животну средину с Извјештајем са јавне расправе.

Предложени закон је у потпуности усклађен са директивама Европског парламента и Савјета тако што су прецизирани одређени рокови и допуњен дио који се односи на начин обавјештавања јавности. Уведена је контрола квалитета процјена.

Утврђени су Приједлог одлуке о доношењу Просторног плана посебне намјене за Обално подручје Црне Горе и Приједлог одлуке о доношењу Просторног плана посебне намјене Националног парка „Проклетије“ са закључком да оба приједлога буду достављена Скупштини Црне Горе ради доношења по скраћеном поступку.

Предложени Просторни план посебне намјене за Обално подручје представља основ за усмјерено и контролисано коришћење простора свих приморских општина и њихових потенцијала, уз адекватно очување, заштиту и унапређивање животне средине и културне баштине.

План се доноси за период до 2030. године за простор површине 1.591 км² на копну и 2.540 км² на мору и то у општинама Херцег Нови, Котор, Тиват, Будва, Бар и Улцињ, као и за територијално море и унутрашње морске воде, изузев простора који је обухваћен границама националних паркова „Скадарско језеро“ и „Ловћен“.

Дукоментом се уводи први пут обални одмак од 100 м – као простор у којем нема новог планирања ни градње ма осн новог плана – и обални појас од 1.000 м, односно наредних 900 м од обалне линије – као простор у којем нема нове станоградње осим у постојећим насељима. Тај појас означава простор резервисан за развој туризма тако што се на тим површинама, изван постојећих насеља, могу планирати искључиво комплекси и објекти за смјештај туриста са пратећим садржајима. На тим површинама се не могу планирати садржаји повремене или сталне стамбене намјене.

У дискусији је оцијењено да је напоран рад Министарства одрживог развоја и туризма резултирао квалитетним документом који је пријеко потребан Црној Гори. Посебно је наглашена чињеница да је предвиђени коефицијент градње од 9,2 одсто у оквиру европских и медитеранских стандарда, и да то што је нови коефицијент знатно мањи од досадашњег од 15,5 одсто чињенично демантује поједине паушалне јавно исказане тврдње да ће овај План омогућити „бетонизацију обале“.

Просторним планом НП „Проклетије“ стварају се формалне и планске претпоставке за заштиту, уређење, осмишљен развој и организацију простора Проклетија у складу са основним развојним опредјелјенјима, на принципима одрживог развоја.

Влада је усвојила Информацију о Приједлогу уговора о дугорочном зајму у износу од 19.000.000 еура између Кинеске развојне банке и Инвестиционо - развојног фонда Црне Горе А.Д. и дала сагласност на текст Уговора. Предлогом Уговора дефинисан је финансијски оквир којим ће бити подржана ликвидност црногорске привреде – клијената Инвестиционо-развојног фонда. Одобрени износ од 19.000.000 еура намијењен је предузетницима и малим и средњим предузећима за краткорочно финансирање. ИРФ-у је кредит одобрен са периодом отплате од 36 мјесеци (без грејс периода), уз каматну стопу 2,1 одсто + ЕУРИБОР.

Донијета је Одлука о Савјету за сарадњу органа државне управе и невладиних организација. У складу са Стратегијом унапрјеђења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација 2018-2020, у којој су уочене кључне слабости у функционисању постојећег Савјета и дати правци дјеловања, новом Одлуком редефинисан је постојећи мандат и састав Савјета, тако да је то тијело задужено, прије свега, за праћење спровођења Стратегије, односно Акционог плана, као и послове давања мишљења на прописе, односно стратешка и друга документа која се односе на рад и развој невладиних организација у Црној Гори.

Савјет ће чинити представници ресорних министарстава и Канцеларије за европске интеграције у чијој су надлежности области које су предмет Стратегије, односно именовани представници НВО који дјелују у овим областима. Број чланова смањен је са 23 на 13, што би требало да допринесе ефикаснијем раду. Предсједавање Савјетом повјерава се министру јавне управе, а замјеник предсједника ће као и до сада бити из реда невладиних организација. Стручне и административне послове за потребе будућег Савјета за сарадњу с НВО обављаће Национална канцеларија за сарадњу с НВО.

Донијета је и Уредба о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија. Уредбом се утврђују критеријуми и поступак избора представника невладиних организација у радне групе и друга радна тијела које образују министарства и органи државне управе, ради сагледавања питања од заједничког интереса, или за нормативно уређивање одговарајућих питања, као и поступак и начин спровођења јавне расправе у припреми закона и стратегија.

Најважнија новина у односу на важећа рјешења је проширење обухвата спровођења јавне расправе и на стратешка документа (а не само на законе како је до сада био случај), а прописују се и нужни изузеци од обавезе спровођења јавне расправе. Прописано је да јавна расправа траје од 20 до 40 дана, у зависности од значаја и сложености материје, што, како је оцијењено, доприноси ефикаснијем процесу креирања аката јавних политика.

У дискусији је истакнуто опредјељење Владе за јачање партиципативне демократије која доприноси отвореном и транспарентном раду органа извршне и представничке власти и њихов рад чини ближим грађанима, доприноси квалитету усвојених закона и њиховој ефикасној примјени.

Влада је донијела Уредбу о допуни Уредбе о Генералном секретаријату Владе Црне Горе, Правилник о допунама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Генералног секретаријата Владе Црне Горе, као и Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији Кабинета предсједника Владе Црне Горе, чиме је у нормативном и административном смислу у потпуности заокружен процес преузимања дијела послова бившег Министарства европских интеграција.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије сарадње са исељеницима 2015-2018, за 2017. годину. Приликом представљања Извјештаја констатовано је да прошле године настављен посао на заокруживању подзаконских аката, а у другом кварталу ове године се очекује и доношење новог Закона о сарадњи Црне Горе са дијаспором - исељеницима. Настављено је организовање манифестација и скупова у циљу очување и промоције црногорске културе и традиције, а у склопу активности на очувању државног идентитета и припадности Црној Гори, први пут су на „Данима исељеника“ уручене националне награде у шест области сарадње са исељеницима.

Такође, на плану јачања образовне, научне и спортске сарадње, наставило се са укључивањем високообразовног кадра из исељеништва, повезивањем образовних установа из Црне Горе са организацијама исељеника, организовањем Љетње школе језика и културе у Црној Гори и наставом допунског образовања и васпитања у државама пријема у оквиру наших исељеничких организација, те сарадњом са спортским организацијама и истакнутим спортским радницима.

У области заштите права и положаја исељеника, почело је издавање исељеничих књижица, а наставило и са закључивањем билатералних споразума између Црне Горе и земаља пријема о међусобном признавању личних докумената.
Влада је прихватила Општи колективни уговор о допуни Општег колективног уговора. С обзиром на чињеницу да је у току рад на изради новог Закона о раду, чије је утврђивање планирано за ИИИ квартал 2018. године, допуном је предвиђено да се важење ОКУ продужи до 30. јуна 2019. године.

Донијета је и Уредба о измјенама и допунама Уредбе о зарадама лица у служби у Војсци Црне Горе.

У оквиру кадровских питања на дужност државног секретара у Министарству културе именован је Дражен Блажић, а на дужност савјетнице главног преговарача за преговоре о приступању Црне Горе Европској унији именована је Драгана Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?