Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Извјештај о спроведеној јавној расправи о тексту Нацрта закона о страним и инвазивним страним врстама

Објављено: 15.06.2018. 13:52 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Министарство одрживог развоја и туризма је, у складу са Уредбом о поступку и начину спровођења јавне расправе у припреми закона (“Сл. лист ЦГ”, бр. 12/12), дана 27.априла 2018. године обавијестило заинтересовану јавност да је покренуло поступак јавне расправе за Нацрт закона о страним и инвазивним страним врстама.

Текст Нацрта закона је био постављен на web страницама Министарства одрживог развоја и туризма, порталу е-Управе и Архус центара. Министарство је овим објављивањем упутило позив грађанима, стручним и научним институцијама, државним органима, струковним удружењима, невладиним организацијама, медијима и другим заинтересованим организацијама и заједницама да се укључе у јавну расправу и дају своје приједлоге, примједбе и сугестије на текст Нацрта закона о страним и инвазивним страним врстама. Заинтересовани субјекти су своје коментаре, мишљења, примједбе и сугестије могли доставити у писаној или електронској форми до 7. јуна 2018.године Министарству одрживог развоја и туризма.

Јавна расправа је почела 27. априла и трајала до 7. јуна 2018. године. 
Јавна расправа у форми трибине одржана је 18. маја 2018. године, у просторијама Министарства одрживог развоја и туризма. У својству предлагача закона, учествовале су:
 гђа Славица Брауновић, самостални савјетник у Министарству одрживог развоја и туризма
 гђа Маја Раичевић, самостални савјетник у Министарству одрживог развоја и туризма
 гђа Јелена Радевић, савјетник у Министарству одрживог развоја и туризма
 гђа Милена Батаковић, самостални савјетник у Агенцији за заштиту животне средине.

Поред представника Министарства, јавној трибини су присуствовали представници Агенције за заштиту природе и животне средине и Центра за заштиту и проучавање птица. Такође је јавној трибини присуствовао и гдин Тил Диетерицх, експерт за област заштите природе у Министарству одрживог развоја и туризма.

Током трајања јавне расправе није било достављених коментара, мишљења и сугестија од стране заинтересоване јавности, заинтересованих органа и организација.

Доношење Закона о страним и инвазивним страним врстама предвиђено је у циљу стварања адекватног законског механизма за управљање, спрјечавање уношења и ширења страних и инвазивних страних врста које могу нанијети штету природном екосистему у Црној Гори.
Предмет овог закона је спрјечавање уношења и ширења, као и управљање страним и инвазивним страним врстама биљака животиња и гљива, како би се спријечио, ублажио и свео на најмању могућу мјеру штетан утицај њиховог намјерног и ненамјерног уношења и ширења, на биодиверзитет, услуге екосистема и/или здравље људи.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?