Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Споменик традиције и знања: "Црногорска војска 1854 - 1916"

Објављено: 15.06.2018. 17:34 Аутор: мод
У Владином дому на Цетињу синоћ је одржана свечана промоција монографије „Црногорска војска од 1854. до 1916.“, аутора Срђе Мартиновића, у издању Министарства одбране Црне Горе.

Ријеч је о свеобухватној анализи црногорске војске у временском периоду од 1854. до 1916. године, описаној на 780 страна. У књизи припреманој 12 година, документована је наша војна историја са обрађеним подацима о бројном стању војника, броју и карактеристикама оружја, формацијском уређењу војске уз мапе најважнијих војних операција тог времена. Законски акти и уредбе који су прописивали војну организацију такође су дио анализе за које је аутор користио изворе Државног архива. У процесу реализације овог дјела, Мартиновић је сакупио импресивну архиву од преко 600 фотографија, хронолошки поређаних унутар корица. Посебан дио посвећен је и образовању црногорског војника, са освртом на литературу и војне школе које су похађали.
 
У свечаној сали "Иван Црнојевић" у Владином дому окупиле су се бројне званице из политичког, јавног и културног миљеа, а присутнима су се обратили министар одбране Црне Горе, мр Предраг Бошковић, в.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић и академик Ђорђе Борозан.

„Част ми је и задовољство да могу рећи пар ријечи о књизи коју је Министарство одбране здушно подржало, јер ово није само пројекат Срђе Мартиновића већ и лична карта Министарства одбране и Војске Црне Горе. Књига говори о периоду када је војска била држава и народ, вјесник страдања и велике слободе. Ово је период када је Црна Гора постајала држава, ослобађала се намета који јој је био наметнут деценијама и вјековима, али и период када је војска израстала и постајала један од главних замајаца развоја Црне Горе.“ нагласио је министар Бошковић у обраћању присутнима. 

Бошковић је истичући предан рад аутора, казао да је монографија о црногорској војсци погодно штиво за будућа истраживања која ће говорити како о Војсци Црне Горе тако и о самој држави, и на тај начин приближити се грађанима који нијесу имали прилику да се упознају са оним што је Војска Црне Горе била у периоду Петровића, прије и послије тога. Министар је истакакао да је ова књига прави примјер промовисања мира, суживота, интеграција и правих вриједности, те да ће је као такву препознати читалачка публика у Црној Гори и шире. 

Начелник Генералштаба ВЦГ, бригадни генерал Илија Даковић у свом обраћању подвукао је значај који ће ова литература имати не само у будућим научним истраживањима, већ и да ће служити као споменик једног од стубова традиције Црне Горе, са којег ће свима бити доступно да стичу знања.

„У архивској грађи нема довољно квалитетног материјала који би описао све оно кроз шта је црногорски народ и војник прошао на овој балканској раскрсници вјетрова. Зато је ова књига својеврстан омаж ономе што су тврди и оштри људи са ових простора, часни и поштени, горди али и сурови, јер нијесу могли другачије, и природа у којој су стасавали носила је исте епитете, успјели да оставе потомцима у аманет, да вјековима касније поносно могу рећи ко су и одакле потичу.“ казао је Даковић.

Аутор Срђа Мартиновић изразио је захвалност свима који су валоризовали његов дугогодишњи рад и увеличали својим присуством на промоцији, а посебно његовој кући – Министарству одбране, као и Министарству културе, на подршци у објављивању књиге. 

Ово дјело је текстуална и ликовна баштина од изузетног значаја за црногорско друштво, стилски написана као енциклопедија, која ће лако остварити контакт са онима који је читају, било да се ради о  историчарима, ђацима и свима који не познају довољно војни историјат Црне Горе. 

Монографија „Црногорска војска 1854 – 1916“ штампана је у 700 примјерака и ускоро ће бти доступна широј јавности у некој од књижара главног града Подгорице.

mod mod mod mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?