Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Објављена два јавна позива за подршку кроз ИФАД пројекат: Подршка јачању мањих пољопривредних газдинстава, изградњи сеоских путева и водовода

Објављено: 16.06.2018. 17:20 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас два јавна позива за подршку развоју пољопривреде и руралних подручја, кроз Пројекат развоја кластера и трансформације руралних подручја, који реализује Влада Црне Горе у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД).

Кроз пројекат вриједан 13,6 милиона еура, предвиђено је да се подржи изградња руралне инфраструктуре и развој пољопривредних газдинстава на подручју седам општина - Никшић, Шавник, Жабљак, Мојковац, Бијело Поље, Беране и Петњица.

Пројекат је конципиран тако да допринесе унапређењу руралне инфраструктуре, економског амбијента за развој пољопривредних газдинстава, посебно мањих, побољшање квалитета живота становника на сеоском подручју, што ће значити и нови импулс за развој црногорске пољопривреде и руралних подручја и уравнотежен регионални развој.

Како би се постигли наведени циљеви, пројекат је конципиран у двије компоненте, за које су објављена два јавна позива. Први се односи на подршку развоју кластера - јавни позив за додјелу подршке развоју ланца вриједности, а други на руралну инфраструктуру - јавни позив за наведених седам општина да доставе захтјеве за подршку развоју локалне путне и водоводне инфраструктуре.

Јавни позив за подршку развоју ланца вриједности намијењен је мањим пољопривредним газдинствима, онима која не испуњавају минималне критеријуме за остваривање подршке кроз Агробуџет. Циљ је да се и ова газдинства подрже како би ојачала, и кроз удруживање кроз кластере постала конкуретнија.

Објављивању позива претходиле су интензивне теренске и административне активности, усаглашане са процедурама ИФАД-а, између осталог одржане су бројне радионице у седам општина, као и значајном броју мјесних заједница.

Кроз јавни позив подржаваће се инвестиције које су везане за производњу малине и другог бобичастог воће, сјеменског кромпира, меса (тов оваца, коза и говеда), као и сира и других млијечних производа.

Заинтересовани пољопривредни произвођачи могу набавити грла стоке, сјеменски и садни материјал, намјенску опрему и механизацију. У дијелу прераде, могу се адаптирати или изградити објекти, набавити намјенска опрема за прераду хране, за паковање и складиштење готових производа, као и одржавање адекватне хигијене у објекту. Могућа је и набавка специјализованих возила и транспорних средстава.

Подршка се опредјелјује у виду суфинансирања трошкова инвестиције, са максималном подршком до 50 одсто прихватљивог износа инвестиције за примарну производњу, и 33 одсто износа прихватљиве инвестиције за прераду.

Детаљније информације о овој врсти подршке, критеријумима које треба да задовоље заинтересовани, као и потребна документација налазе се на интернет страници Министарства пољопривреде и руралног развоја. Све додатне информације се могу добити путем телефона 067/700-636 и 067/700-531.

Када је ријеч о другој компоненти пројекта, јавним позивом општинама за развој путне и водоводне инфраструктуре за 2018. годину, предвиђено је да општине кандидују предлоге за побољшање путне или водоводне инфраструктуре, а на бази консултација са локалним заједницама.

У финансијској структури учешћа, крајњи корисници морају обезбиједити најмање 5% учешћа од укупне инвестиције. То учешће може бити обезбијеђено како у новцу, тако и у раду.

Подржавају се инвестиције у водоснабдијевање сеоског становништва, објекте за напајање стоке и наводњавање усјева, израду резервоара за техничку воду, као и израду путне инфраструктуре. Максимални износи инвестиција у снабдијевање водом руралних подручја износи 100.000€, док максимални износ инвестиција у локалне путеве износи 200.000€.

Инвестиције морају бити реализоване у подручјима која су повезана са првом компонентом пројекта, односно областима пољопривредне производње које се подржавају кроз јавни позив за развој кластера.

Детаљније информације о јавном позиву намијењеном општинама могу се пронаћи, такође, на интернет страници Министарства пољопривреде и руралног развоја. Све додатне информације се могу добити путем телефона 067/700-636 и 067/700-531.

Рок за достављање захтјева за одобравање пројеката по основу објављених јавних позива је 02. јул 2018. године.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?