Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић на конференцији Еуропа Форум Wацхау: Западном Балкану је мјесто у Европи, политика проширења ЕУ је политика безбједности и сигурности за све

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Предсједник Владе Душко Марковић рекао је данас на конференцији „Еуропа Форум Wацхау“ у Аустрији да је Балкан данас у бољој ситуацији него прије двадесет година, али да изазови још постоје како ковенционални тако и нови, и да европска политика проширења представља најбољу гаранцију још веће сигурности нашег региона али и Европе у цјелини.

„Због тога што немамо степен сигурности и безбједности сви заједно патимо и као државе и као појединци. То што је Балкан био у пераманетној несигурности и нестабилности водило нас је уништавњу сопствених ресурса. Зато је данас Западни Балкан тако далеко иза развијене Европе“ – рекао је предсједник Марковић на конференцији на тему „Безбједносни изазови и борба против нелегалне миграције, са фокусом на Западни Балкан“ на којој учествује заједно са предсједницима влада Републике Хрватске Андрејом Пленковићем и Републике Србије Аном Брнабић.

Ауструјски савезни канцелар Себастијан Курц (Курз), на чији позив је предсједник Марковић допутовао у Аустрију, поновио је, између осталог, отварајући Форум, да је његова земља одлучна да остане фокусирана на наш регион.

Премијер Марковић је обраћајући се учесницима конференције рекао да Западни Балкан жели да буде дио Европе и да досегне европске вриједносоти које нам недостају како бисмо наше неспорне ресурсе претворили у добро за грађане.

„Ми желимо да припадамо Европи. То је Еворпа која нам треба, то је Европа виједности која ће нам омогућити да валоризујемо ресурсе и наш живот учинимо бољим“ – рекао је предсједник Владе.
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Премијер је додао да су стабилност и сигурност кључне вриједности за државе Западног Балкана али и Европе у цјелини.

„За то нам је потребан новац. Морамо оснажити наше полицијске снаге. Морамо имати новца и за друге ствари. Зато поздрављамо повећање буџета за миграције и безбједност кроз нову Стратегију за Западни Балкан. Црна Гора ће урадити све да рјешава проблеме и изазове сигурнсоти и безбједности јер је то важно за нашу будућност и за Европу којој желимо да припадамо. Црна Гора ће градити партнерство и унутар региона са сусједима“ – рекао је Премијер.

Предсједник Марковић је рекао, говорећи о таласу миграната, да наша држава добро сарађује са Фронтексом, да у складу са споразумима о реадмисији прима натраг све миграте који из наше земље уђу у Босну и Херцеговину и Хрватску, и да такав однос желимо и са Албанијом.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Подсјећајући да су јуче министри унутрашњих послова Црне Горе и Албаније договорили јаћу заједничку контролу границе премијер Марковић је рекао да наша земља предузума све мјере како би се успјешно суочила са проблемом масовне миграције. Одговарајући на путање једног од учесника Премијер је рекао да наша земља за сада не планира да поставља на границу ограду од бодљикаве жице.

Излагање на конференцији предсједник Марковић је закључио оцјеном да је политика проширења Европске уније најбоља гаранција безбједности и нашег региона и Европе у цјелини.

Мјесто Западног Балкана је у Европи. Политика проширења је политика безбједности и сигурности за све“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић излагање на конференцији Еуропа Форум Wацхау у Кремсу у Аустрији.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću




СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?