Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворен 31. Барски љетопис

Објављено: 17.06.2018. 04:18 Аутор: мку
Вечерас је почео 31. “Барски љетопис”, који је отворио министар културе Александар Богдановић. На отварању Фестивала је наступио Црногорски симфонијски оркестар, под диригентском палицом маестра Григорија Краска.

mku

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: „Током ове три деценије на Барском су љетопису, кроз све умјетничке изразе, презентовани различити културни садржаји у широком регистру од класичних форми и поетика до оних иноватиних и експерименталних, чиме је овај град добио једну од значајнијих љетњих сцена на културној мапи Црне Горе.”

mku

“У Бару и његовој околини постоји изузетан амбијентални потенцијал, који је врло употребљив за разноврсну презентацију умјетничких садржаја. Свједоци смо да су сцене овог фестивал били - како изузетна здања, какав је дворац Краља Николе на Тополици, тако и живописни простор Старог Бара, природни амбијент околине, бројни топоними културно-историјског насљеђа на цијелој територији општине, али и особени градски локалитети,” додао је министар Богдановић.

Говорећи о програм 31. "Барског љетописа" Министар је истакао: “Овогодишњи програм Барског љетописа показује да се приликом његовог конципирања тежиште ставило на актуелна кретања у умјетничком стваралаштву региона, која дубински испитују неуралгије овог прекретничког времена, што је најприсутније у позоришном и књижевном сегменту фестивала. Посебне похвале заврјеђује сегмент пратећег програма у ком је планирано низ акција које презентерски концепт помјерају ка оном интерактивном, чиме се бришу граница између умјетника и публике, креације и посматрања. Планиране радионице, перформанси и улични театар, јесу форме блиске медитеранском духу, који раскошно знаковље свакодневног живота лако уздиже у сферу високе умјетности и који тако често зна да споји хомо луденса и хомо цреанса.”

mku

На отварању је говорио и потпредсједник Општине Бар Душан Раичевић, који је рекао: “По узору на програмску шему установљену на прошлом јубиларном фестивалу, овогодишњих 75 програма из домена књижевне, ликовне, музике и позоришне умјетности, подијељених на два комплементарна дијела - Вечерњу сцену, традиционалног типа и Пратећи програм, гаранција су да ће култура и умјетности блистати са нама наредних два мјесеца. А култура и умјетност ће ове године бити лоцирана у комплексу Дворца краља Николе и на Љетњој позорници Дома култуе у Бару и Галерији, Љетњој позорници у Старом Бару, Тврђави Бесац, али и на барском шеталишту и плажама. Са циљем јасног позиционирања Барског љетописа на европску мапу културних манифестација обавезујемо се да у сарадњи са Владом Црне Горе и Министарством културе у наредном периоду интензивно радимо на побљшању инфраструктуре. Наш заједнички циљ је модерније, енергичније и адекватније презентовање културе и културних садржаја у граду под Румијом, који је кроз историју знао да чува и очува традицију, уважи и прихвати различитости и промовише суживот различитих култура."

mku

Фестивал „Барски љетопис“ трајаће до 12. августа. Организатор је Културни центар Бар уз финансијску подрску Министарства културе, Опстине Бар и ТО Бар.

mku
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?