Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уграђено више од хиљаду система за гријање

Објављено: 16.06.2018. 16:58 Аутор: Министарство економије
Подгорица, (МИНА-БУСИНЕСС) – Током три фазе реализације програма Енергy Wоод, који у континуитету спроводи Министарство економије, укупно је уграђено око 1,01 хиљада система за гријање на модерне облике биомасе – пелет и брикет.

Генерални директор за енергетску ефикасност у Министарству Марко Радуловић казао је агенцији Мина-бусинесс да је само у трећој фази програма, која је реализована од октобра прошле до маја ове године, одобрено око 235 бескаматних кредита.

„У претходне двије фазе овог програма уграђено је укупно 775 система за гријање на пелет и брикет широм Црне Горе. То значи да је укупан број уграђених система од почетка спровођења овог програма, 2013. године премашио хиљаду, чиме смо више него задовољни“, рекао је Радуловић.

То, како је додао, показује да се свијест грађана о ефектима примјене мјера енергетске ефикасности значајно повећава.

„Грађани постају свјеснији да употребом енергетски ефикасних технологија, који су притом и еколошки прихватљивије, могу да остваре уштеде, у значајној мјери повећају комфор и дају значајан допринос смањењу ефеката стаклене баште“, навео је Радуловић.

Он је подсјетио да су грађани у оквиру програма Енергy Wоод имали прилику да под повољним условима замијене старе системе гријања модерним ефикасним технологијама, које имају мање оперативне трошкове и значајно мањи негативан утицај на животну средину.

„Програм је омогућавао аплицирање за бескаматне кредите у износу до 3,5 хиљада ЕУР, са периодом отплате до пет година, за куповину и уградњу система за гријање, односно пећи и котлова на пелет и брикет. Министарство економије је за реализацију треће фазе програма обезбиједило 85 хиљада ЕУР и скоро читав износ је утрошен“, објаснио је Радуловић.

С обзиром на изузетно интересовање грађана током све три фазе пројекта, као и остварене резултате, Радуловић је најавио да Министарство економије планира наставак овог програма.

„У току су неопходне припремне активности како бисмо до краја ове године кренули у реализацију и четврте фазе програма. Свјесни смо да овакви подстицајни пројекти не само да промовишу употребу обновљивих извора на страни потрошње, већ и омогућавају грађанима да што јефтиније, једноставније и лакше набаве и користе ове врсте модерних енергетских система“, казао је Радуловић.

Поред обезбјеђивања повољних бескаматних кредита за грађане за уградњу система за гријање на модерне облике биомасе, циљеви програма Енергy Wоод били су постизање економских и енергетских уштеда кроз увођење високо-ефикасних технологија, допринос смањењу емисија штетних гасова кроз коришћење енергената који имају мање штетан утицај на животну средину, стварање тржишта за већу употребу система за гријање на модерне облике биомасе.

(крај) јлб/сам
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?