Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршена обука за рад интерактивних служби за рано и предшколско образовање у још четири општине

Објављено: 18.06.2018. 15:47 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

У оквиру програма „Подршка једнакости предшколског васпитања и образовања“ 15. и 16. јуна завршен је програм обуке кадра који ради у новоуспостављеним интерактивним службама у јавним предшколским установама у Бару, Улцињу, Цетињу и Подгорици.

Интерактивне службе успостављене су на пунктовима: ЈУ ОШ “29. новембар” – Диноша (Тузи) при ЈПУ “Ђина Врбица”, Горани при ЈПУ “Вукосава Ивановић Машановић”, Бар, Ријека Црнојевића и Трешњево при ЈПУ “Загорка Иваовић”, Цетиње, Штој при ЈПУ “Солидарност”, Улцињ за око 80 дјеце. Од септембра се очекује ширење рада интерактивних служби и на друге пунктове који су већ предвиђени.

Успостављање интерактивних служби намијењених дјеци у удаљеним и сеоским срединама су један од начина на који Министарство просвјете, у сарадњи са канцеларијом УНИЦЕФ-а у Црној Гори, ради на повећању обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем. Службе су организоване тако да обучени васпитачи два пута седмично, у трајању од 2 до 3 сата, систематски и организовано раде са дјецом и породицама на стимулисању здравог развоја дјетета.


Обуке су одржане у три модула, а посљедња и низу обука усмјерена на усвајање појма супервизије, разумјевање циљева супервизијског рада, односно развој вјештина спровођења, праћења, вредновања постигнућа дјетета у свакодневном раду.

У прва два модула обука рађено је на процјени броја дјеце која ће бити обухваћена интерактивним службама, дефинисању и одређивању локација за рад, осмишљавању активности за рад и изради плана подршке.

Интерактивне службе су препознате као примјер добре праксе за дјецу која живе у сеоским областима. Поред Подгорице, Цетиња, Бара и Улциња, у претходном периоду интерактивне службе су успостављене у Даниловграду, Беранама, Рожајама, Андријевици, Бијелом Пољу, Плаву, Колашину, Мојковцу, Плужинама, Шавнику, Пљевљима, Жабљаку.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?