Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршени радови на санацији несанитарног одлагалишта отпада „Вртијељка“ на Цетињу

Објављено: 18.06.2018. 19:27 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Завршетак радова на санацији несанитарног одлагалишта отпада „Вртијељка“ у пријестоници Цетиње данас је свечано обиљежен.

Радови су обухватали реалокацију одређених количина постојећег отпада у циљу профилисања тијела одлагалишта, израду ободних канала и ископ упојних јама за атмосферске воде, као и израду система за одвођење биогасова, прекривање, рекултивацију и ограђивање терена. 

Радове је извела компанија „ДРАВА водногосподарско подјетје Птуј, д.о.о.” – Словенија, док је стручни надзор водио Конзорцијум „Гарнетс Цонсултинг а.с.”, као водећи партнер, са члановима „Рутеx Лтд.”, „Систем-мне Лтд.” и „ЕQЕ Цонтрол ООД”. Вриједност изведених радова износила је преко 1,8 милиона еура.

Пројекат је дефинисан у вишегодишњем Оперативном Програму „Регионални развој” 2012-2013, из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) у оквиру компоненте ИИИ „Регионални развој”, као и у Споразуму о финансирању који је потписан између Владе Црне Горе и Европске комисије у децембру 2014. године. 

Саша Радуловић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма и шеф ИПА оперативне структуре, изразио је задовољство због завршетка радова санације несанитарног одлагалишта „Вртијељка“ у пријестоници Цетиње. 

Радуловић је нагласио да ће овај значајан инфраструктурни пројекат, уједно и први већи пројекат из области управљања отпадом реализован из ИПА средстава, битно ће допринијети унапређењу еколошке ситуације у Пријестоници Цетиње. Рјешењем дугогодишњег проблема, у складу са међународним стандардима, Црна Гора је испунила једну од важних обавеза првенствено према својим грађанима, а затим према захтјевима на путу европских интеграција и заштите животне средине. 

Радуловић је посебно захвалио Европској комисији и Делегацији Европске Уније у Црној Гори, на сарадњи и подршци у реализацији пројекта. Такође, он је навео да је Министарство одрживог развоја и туризма је посвећено рјешавању питања интегралног управљања отпадом кроз успостављање регионалних центара на нивоу Црне Горе, као и транспозицији и имплеметацији европских директива у овој области у циљу задовољења критеријума у оквиру Поглавља 27 – животна средина. Радуловић је најавио и скору реализацију пројекта изградње трансфер станице са рециклажним двориштем, којим ће се у потпуности ће ријешити проблем управљања отпадом на територији Пријестонице.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?