Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Кући меда уручио уговоре о подршци: Сектор пчеларства богатији за 121 младог пчелара који добијају 363 пчелиње заједнице

Објављено: 18.06.2018. 19:54 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Млади људи из свих крајева Црне Горе, њих 121, добили су по три кошнице са оформљеним пчелињим ројевима кроз Јавни позив за додјелу подршке младим пчеларима почетницима за 2018. годину, који се реализује и ове године кроз Агробуџет.

Уговоре о подршци младим пчеларима уручио је данас у Кући меда у Даниловграду, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић који је тим поводом исказао задовољство што је сектор пчеларства постао богатији за 121 младог пчелара, који добијају 363 пчелиње заједнице.

Симовић је изразио очекивање да ће корисници ове подршке осјетити вриједност опредјелјенја да се баве пчеларством. „Очекујем да ће временом постати рекордери, да ће у пчеларству препознати шансу за бизнис и за добру зараду. Будите вриједни, посвећени, учите, будите упорни – резултати неће изостати“, поручио је Симовић младим пчеларима.

Програм подршке младим пчеларима, уз програм подршке младим фармерима који се реализује већ двије године, као и додатна подршка коју добијају млади произвођачи у свим програмима подршке Министарства, према ријечима Симовића, представљају дио укупних Владиних мјера подршке расту конкурентности црногорске привреде, као и подршку запошљавању, нарочито младих.
MPRRMPRR

Најбоља година за пчеларство у протекле двије деценије

Додјела подршке младим пчеларима за ову годину била је прилика да се подијели задовољство због добре године за пчеларство.
„Посебно задовољство је што данас можемо заједно да саопштимо да је ово рекордна година за наше пчеларство – најбоља у посљедњих 20 година. Радујмо се заједно томе и радујмо се непоновљивим даровима наше природе и вриједног рада свих наших пчелара. Честитам свим пчеларима који су својим радом, својим одрицањем, својим улагањима и стрпљењем дочекали берићетну годину послије низа оскудних. Као и у сваком послу, упорност је дала резултат“, казао је Симовић.

Он је подсјетио да су прошле године, у изузетно тешкој години, представници Владе и Министарства пољопривреде и пчеларских удружења договорили и заједно реализовали, ванредну мјеру подршке за прихрану пчела и обезбиједили успјешно преживљавање пчелињих друштава.

„Наше разумијевање, наш договор, наше партнерство дали су резултат“, поручио је Симовић истичући да ће Влада и убудуће, у непосредној комуникацији са свим пољопривредним произвођачима и удружењима, креирати мјере подршке и помагати у суочавању са бројним изазовима са којима се вриједни пољопривредници сусрећу.
MPRRMPRR
Заједно, партнерски и у доброј комуникацији у савладавању изазова

Говорећи о изазовима, подсјетио је да је ове године, одлуком Уједињених нација, проглашен и први пут обиљежен Свјетски дан пчела – 20. мај.

„Тиме се јасно послала порука о значају пчела за одрживу пољопривреду и сигурност хране. 1/3 свјетске производње хране зависи од пчела. Неопходна је снажна заједничка акција на националном, регионалном и глобалном нивоу у циљу заштите пчела и подршке пчеларству. Заједнички изазови захтијевају заједничке одговоре. Одговоре утемељене у новим знањима, најбољим праксама и заједништву. Зато и ми данас у Црној Гори – у Кући меда демонстрирамо такав приступ. Приступ заједништва Владе, Савеза пчеларских организација Црне Горе, младих пчелара, стручних служби, локалних самоуправа“, казао је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја.

Потврду велике заинтересованости младих да се баве пчеларством и значаја подршке коју имају са државног, али и локалног нивоа, дали су представници младих пчелара корисника програма подршке Општине Пљевља, као и корисника подршке кроз пројекат прекограничне сарадње Србије и Црне Горе, који су се, као гости, обратили присутнима. Ана Раденовић, Данило Кушљевић и Радосав Зечевић исказали су захвалност на подршци коју имају од стране Министарства и са локалног нивоа, а која им представља значајан подстицај за даљи рад.

У име општине Даниловград, присутнима се обратио предсједник Општине Бранислав Ђурановић који је и овом приликом изразио задовољство што је Кућа меда оправдала сврху. Ђурановић је истакао добру сарадњу општине са Министарством, у активностима на стварању добрих услова за развој пољопривреде и предузетништва. Присутнима се обратио и предсједник Савеза пчеларских организација Црне Горе Радуле Миљанић.
MPRRMPRR
Кућа меда биће богатија за савремену линију за паковање меда

Потпредсједник Симовић је у свом обраћању казао да ће у наставку данашњег програма у Кући меда одржати састанак са члановима Управног одбора Савеза пчеларских организација, на коме ће се анализирати степен реализације прошлогодишњих договора и дефинисати нове заједничке активности и договоре.

„Већ сада могу да најавим да ће Кућа меда веома брзо бити богатија за најсавременију линију за паковање меда, која ће бити доступна свим пчеларима у Црној Гори. Квалитетан и препознатљив црногорски мед биће адекватно упакован и понуђен на локалном, регионалним и ширим тржиштима. Договорићемо како да заједно још снажније дамо одговор у односу на питање квалитета меда који се појављује на домаћем тржишту, како да изађемо на крај са свима који покушавају да фалсификују црногорски мед и нелојално конкуришу нашим пчеларима. Договорићемо како да заштитимо мед да он истински буде храна и лијек. И ту спремамо одговор, кроз опремање савремене лабораторије која ће, такође, бити доступна нашим пчеларима. Разговараћемо и како да проширимо плац Куће меда и да овдје организујемо савремени центар за селекцију матица, гдје ћемо имати едуковане људе, заштиту генетског потенцијала наше црногорске матице“, казао је Симовић.

„Много је посла пред нама, али сам сигуран да ћемо успјети са оваквим приступом – приступом заједништва, партнерства, комуникације, обавезе у односу на дату ријеч, уз ширење снажног фронта пчелара, посебно младих”, поручио је Симовић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

...

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?