Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршени радови на санацији несанитарног одлагалишта Вртијељка

Објављено: 18.06.2018. 20:43 Аутор: КЕИ
Радови на санацији несанитарног одлагалишта Вртијељка, у оквиру пројекта вриједног нешто више од 1.800.000 еура, успјешно су реализовани. Пројекат је званично започет 28.12.2016. године, и потврда је добре сарадње између извођача радова (компанија Драва из Словеније), надзора (конзорцијума који предводи Гарнетс Цонсултинг) и Дирекције јавних радова, имајући у виду да је пројекат на самом почетку био суочен са бројним проблемима услед затечене огромне количине аутомобилских гума (по процјенама између 700 – 900 тона) и наставка одлагања отпада упркос постигнутом договору о обустави одлагања.

Саша Радуловић
, шеф ИПА оперативне структуре испред Министарства одрживог развоја и туризма изјавио је да је овим значајним инфраструктурним пројектом, ријешен дугогодишњи проблем у пријестоници Цетиње,у складу са међународним стандардима, чиме је Црна Гора испунила једну од важних обавеза првенствено према својим грађанима, а затим према захтјевима на путу европских интеграција и заштите животне средине. Радуловић је додао да је одлагање аутомобилских гума, као посебне врсте отпада, посебно изазован задатак, имајући у виду њихов дуг вијек трајања и недостатак својства био-разградивости. То је проблем са којим се суочавају многе земље у свијету, као и у региону, будући да се најчешће ова врста отпада незаконито одлаже на депонијама, што неумитно доводи до угрожавања животне средине.

Херман Шпиц, шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Црној Гори изјавио је да је ријеч о важном дану за грађане Цетиња као и за животну средину Црне Горе, јер се овим пројектом успјешно реализовала прва санација једне несанитарне депоније у Црној Гори, отворене депоније на којој се одлаже отпад на непрописан начин, штетан за како за људско здравље, животињски свијет и околину.

Ивана Вујошевић из Канцеларије за европске интеграције казала је да се посљедњих година интензивно ради на спровођењу реформи које подразумијева процес припреме за интеграцију у ЕУ, а ефекти овог процеса се најбоље виде управо кроз овакве инфраструктурне пројекте. Осим тога, на овај начин се ради на стварању предуслова за будуће спровођење европске кохезионе политике и коришћење много издашнијих европских структурних и инвестиционих фондова, који ће нам бити на располагању када Црна Гора постане чланица Европске уније, а чији ће примарни корисници бити локалне самоуправе.

Директор Дирекције јавних радова, Алмер Калач, истакао је да је санација несанитарног одлагалишта Вртијељка веома важан пројекат и да ће Дирекција јавних радова приступити на овај начин једнако озбиљно и сваком наредном пројекту и додао да је Црна Гора је препознала важност проблема очувања животне средине, чему свједочимо и данас.

На самом завршетку церемоније, присутнима се обратио и градоначелник пријестонице Цетиње Александар Кашћелан, који је изјавио да је неопходно наставити са праксом рјешавања еколошких црних тачака у општини, као И едукацијом младих нараштаја о заштити животне средине. Овим пројектом прекинут је вишедеценијски немаран однос према природном окружењу, али санација овог одлагалишта не значи да је процесс завршен, додао је на крају обраћања.

Вриједност Оперативног програма Регионални развој 2012-2013 износи 26.159.626 €, од чега је 85% финансирано из средстава за претприступну помоћ Европске Уније односно ИПА средстава кроз компоненту ИИИ – Регионални развој, а 15% из Капиталног буџета.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?