Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак министра Богдановића и градоначелника Кашћелана: Пријестоница Цетиње заврјеђује посебан однос Министарства културе

Објављено: 18.06.2018. 20:57 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић и градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан разговарали су данас о даљој сарадњи Министарства културе и Пријестонице Цетиње. На састанку је било ријечи о пројектима и програмима у Пријестоници Цетиње које ће Министарство културе суфинансирати у овој години. 

Министар Богдановић је у разговору нагласио да Пријестоница Цетиње заврјеђује посебан однос у свим аспектима бриге о културној баштини, на шта нас посебно обавезује чињеница да се на територији Пријестонице налази 117 непокретних и 256 покретних културних добара. На посебан ангажман према Пријестоници нас обавезује и њен историјски значај у државотворном и идентитетском уобличењу црногорског друштва, истакли су саговорници на састанку. 

Градоначелник Кашћелан је упознао министра Богдановића са најважнијим активностима у области културе које су планиране у Пријестоници Цетиње у наредном периоду и истакао да је подршка и учешће Министарсва културе у њиховој реализацији од изузетног значаја. 

Разговарано је о важности додатног ангажовања на осмишљавању културних манифестација и фестивала интернационалног значаја, какав је некада био Цетињски бијенале, али и наглашена улога коју Пријестоница може имати у развоју филмске индустрије. 

Истакнуто је и да је за интензивнији и динамичнији развој савремене културно-умјетничке сцене неопходно установити Центар за културу Пријестонице Цетиње, о чему је на састанку постигнута сагласност за што скорије покретање овог пројекта.

Саговорници су разговарали и о сарадњи у области развоја креативних индустрија, али и едукације и доедукације кадрова у области културне баштине и постигли сагласност да Пријестоница Цетиње уступи Министарству културе просторије у новоизграђеном Бизнис инкубатору за наведене намјене, што ће бити дефинисано посебним споразумом. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?