Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство саобраћаја и поморства било домаћин 54. састанка СЕЕТО Надзорног одбора и 2. састанка ТЦТ Надзорног одбора

Објављено: 18.06.2018. 21:29 Аутор: МСП

Државна секретарка Ангелина Живковић, секретар Адис Пепић и самостална савјетница Билсана Бибић су испред Министарства саобраћаја и поморства Црне Горе учествовали 14. јуна 2018. године у Будви на састанку 54. СЕЕТО (Транспортна обсерваторија за Југоисточну Европу) Надзорног одбора и ТЦТ (Уговор о оснивању транспортне заједнице) Регионалног надзорног одбора. Састанку су присуствовали представници ресорних Министарстава за област саобраћаја из региона Западног Балкана, представници СЕЕТО Секретаријата, као и Европске комисије.

 

Састанак СЕЕТО надзорног одбора фокусирао се на значај СЕЕТО сарадње за регион Западног Балкана, постигнуте резултате и улогу коју је СЕЕТО Секретаријат играо у овом процесу. Посебно је наглашена потреба за одржавањем континуитета СЕЕТО сарадње и успјешни прелаз са овог оквира на сарадњу под ТЦТ-ијем (Уговор о оснивању транспортне заједнице). С овим у вези, СЕЕТО Надзорни одбор се сложио са потребом наставка рада СЕЕТО Секретаријата, у сарадњи са Европском комисијом и њеним захтјевом за продужење којим ће се омогућити наставак активности у оквиру СЕЕТО сарадње до краја 2018. године. Представници СЕЕТО Надзорног одбора су такође представили отворена питања која се односе на спровођење реформских мјера у оквиру Агенде повезаности, као и напредак везан за ЦоннецТА пројекте у области безбједности на путевима, одржавања, ИТС-а и прекограничних прелаза. На састанку су као представници Министарства саобраћаја и поморства учествовали државна секретарка Ангелина Живковић и секретар Адис Пепић.

 

Након састанка 54. СЕЕТО Надзорног одбора одржан је и 2. састанак ТЦТ Регионалног надзорног одбора. Земље потписнице Уговора о оснивању транспортне заједнице изразиле су забринутост због успоравања динамике и испуњења конкретних корака за успостављање ТЦТ Секретаријата, те временског оквира у којем се исто може очекивати, буџета и описа послова запослених који ће радити у ТЦТ Секретаријату. Представници Европске комисије су представили приједлог активности за рјешавање наведених питања. Везано за приоритизацију позиција у процесу регрутовања запослених у ТЦТ Секретаријату, а у циљу што ефикаснијег приступа при успостављању истог, представници Црне Горе су подржали приједлог Европске комисије који се односи на регрутовање директора ТЦТ Секретаријата а тек онда његових замјеника. На састанку су као представници Министарства саобраћаја и поморства учествовали секретар Адис Пепић и самостална савјетница Билсана Бибић.

 

Представници СЕЕТО Секретаријата, предсједавајући СЕЕТО Надзорног одбора, као и представници Европске комисије су се посебно захвалили Црној Гори као домаћину.

 

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?