Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Експерти Европске агенције за мониторинг дрога похвалили напоре Црне Горе зу овој области

Објављено: 15.06.2018. 02:45 Аутор: Министарство здравља
Шесточлана делегација експерата Европске агенције за мониторинг дрога и зависности од дрога боравила је у званичној посјети Црној Гори.Организација експертске мисије је реализована у сарадњи ЕМЦДДА, Канцеларије за европске интеграције и Министарства здравља. 
Циљ реализације техничке мисије је да се пружи даља подршка активностима које Црна Гора реализује у области прикупљања података и информација из области дрога . 
Посебан сегмент техничке посјете је ускоспецијализована област која се односи на успостављање система за рано упозорења на појаву нових психоактивних супстанци, област која је актуелна на глобалном нивоу.
Експертска мисија је почела састанком у Министарству здравља, гдје је се гостима обратио државни секретар Милован Вујовић, и представио организацију здравственог система у Црној Гори. Вујовић је захвалио представницима ЕМЦДДА, на досадашњој експертској подршци у усвајању и примјени стандарда за извјештавање . Такође, истакао је значај финансијске и експертске подршке коју је ова агенција опредијелила Институту за јавно здравље за спровођење истраживања о употреби дрога у општој популацији у Црној Гори, без које ова активност не би била остварена.
На састанку је констатовано да је Црна Гора успјешно реализовала претходну фазу успостављана институционалног, законодавног и стратешког оквира за ову област. Сљедећа фаза, која подразумијева изградњу институција, и примјене ЕУ стандарда, као и умрежавање и чланство у ЕУ систему за мониторинг дрога, наставиће се уз експертске препоруке ове референтне агенције .
Европски центар за мониторинг дрога и зависности од дрога је референтна агенција Европске уније,која се бави прикупљањем и анализом података и информација у области дрога на нивоу ЕУ., у циљу сагледавања различитих трендова у области употребе дрога . Министарство здравља има улогу да координира активностима на националном нивоу,кроз успостављање националне мреже за податке и информације о дрогама и кроз даље стандардизовано извјештавање ка ЕМЦДДА.
На састанку је потврђена је отвореност Министарства здравља за учешће у будућим пројектним активностима ЕМЦДДА у складу са националним приоритетима и потребама,а на линији стратешког опредљељења Црне Горе, да се пуним капацитетима доприноси унапређењу стања у области спречавања злоупотребе дрога .
Састанку у Министарству здравља су присуствовали Јасна Секулић, начелница Одјељења за политике дрога у Министарству здравља, Миодраг Радовић замјеник Главног преговарача, Тања Остојић,шефица Радне групе за поглавље 24 и секретар Радне групе за поглавље 24.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?