Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почиње снажна акција контроле продаје меда на тржишту

Објављено: 19.06.2018. 21:06 Аутор: МПРР

Инспекција Управе за безбједност хране Министарства пољопривреде и руралног развоја покреће снажну и организовану акцију контроле продаје меда на тржишту, у циљу заштите здравља потрошача и бренда црногорског меда.

Ово је договорено на јучерашњем састанку потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја Милутина Симовића са члановима Управног одбора Савеза пчеларских организација, одржаном у Кући меда, а којем су присуствовали представници Управе за безбједност хране. 

Констатовано је да су резултати прошлогодишњих активности на контроли тржишта меда охрабрујући, али да се морају наставити још одлучније. Посебно из разлога што су резултати контрола потврдили да постоји озбиљан проблем.  Подсјећамо да је током 2017. године контролисан значајан број објеката, те да од 57 узорака узетих за лабораторијску анализу, чак 34 узорка нијесу испуњавала прописане захтјеве квалитета.

Контрола продаје меда на тржишту биће посебно појачана на локацијама које су препознате као сумњиве, а које се налазе дуж саобраћајница, у близини вјерских објеката и другим мјестима атрактивним током туристичке сезоне.

Црногорски мед је познат као веома квалитетан, са низом специфичности које га издвајају у односу на остале. Због тога је веома цијењен од стране потрошача. То је и разлог што се на тржишту нуде и вјештачке творевине умјесто пчелињег меда и увезени мед под називом “црногорски”, “домаћи” или другим сличним називима који потрошаче доводе у заблуду да је ријеч о меду поријеклом из Црне Горе.

Такав мед представља опасност по здравље потрошача, с обзиром да је ријеч о производима који немају доказ о здравственој исправности. Такође, продаја меда који није пчелињи и меда који се нелегално ставља на тржиште представљају нелојалну конкуренцију за домаће регистроване пчеларе који улажу доста труда и средстава у унапређење своје дјелатности и позиционирање на тржишту, посебно туристичком.

Кроз активности и политике које спроводи Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Савезом пчеларских организација Црне Горе, а све у циљу подизања и брендирања квалитета меда који се производи у Црној Гори и уопште унапређења сектора пчеларства, постављени су добри темељи да се и на плану рјешавања овог проблема постигну још бољи резултати.

Активности на контроли тржишта меда, у циљу заштите бренда црногорског меда и заштите здравља потрошача биће дио континуираних активности инспекцијских органа. 

Овим путем апелујемо и на потрошаче да воде рачуна о томе гдје и код кога купују мед. Не треба да купују мед у привременим објектима, гдје је мед директно изложен сунчевој свјетлости и често загријан и на температурама изнад 45 степени Целзијусових, што га чини неквалитетним и небезбједним, јер настају промјене квалитативног састава и других својстава меда. Потрошачи не треба да купују ни мед без адекватне декларације. Декларација мора садржати назив пчелара, његов контакт, број контролног прегледа итд. Препорука је да се мед купује код провјерених пчелара, а у циљу додатне сигурности потрошачи могу контактирати локална пчеларска удружења или Савез пчелара.

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?